veljko miljević

Odvjetnik Kreše Peteka: Kroz mjesec dana on ide na slobodu, izašle su sporedne osobe, poput pokajnika iz Velike Gorice

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 20.12.2020 20:03
  • Objavljeno 20.12.2020 u 19:32
Veljko Miljević

Veljko Miljević

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Svi osumnjičenici u najvećoj korupcijskoj aferi godine, aferi Janaf, pušteni su iz Remetinca, osim prvosoumnjičenog Kreše Peteka. S njegovim odvjetnikom Veljkom Miljevićem razgovara Ivana Ivanda Rožić.

Na pitanje zašto je Petek jedini ostao u zatvoru, Miljević odgovara:

'Jedino je on ostao, a to ne začuđuje, jer vidjeli smo koja je galerija likova tu bila, a i nominalno je on prvookrivljeni, time da je po razvoju situacije određivanju istražnog zatvora i produljenju bilo vidljivo kamo to ide, a mogu reći da neke stvari nakon dugog obavljanja ovog poziva mogu grubo prognozirati na početku i ja sam njemu to i rekao da mislim da neće nitko izaći... Prvo pitanje je kad ću izaći van. Tada sam mu rekao da neće nitko izaći za manje od tri mjeseca, jer da to opseg materijala o provođenju istrage, a ono je bilo neuobičajeno opširno, 148 stranica, od čega je 135 stranica citati iz tajno, ali zakonito snimljenih razgovora. To da nitko neće izaći prije tri mjeseca se i dogodilo, s time da su mnogi izašli i prije, koji jesu bile sporedne osobe, jer prvih pet okrivljenih se odnose na točku jedan, broj dva je Gradiška, lakša točka... oni su izašli prvi, pa su izašli i tzv. pokajnici u vezi s Velikom Goricom, tako da nije bilo dileme da će razvoj istrage ići brže, da će se mnoge činjenice "učiniti nespornima".'

Klub u Slovenskoj 9

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

On misli da će Petek na slobodu kroz mjesec dana. 'To sam govorio kad je bilo ročište o produljenju. Ako mi nađete čovjeka u Hrvatskoj koji će mi reći drugačije od onoga što ja tvrdim, volio bih. Imate 14 okrivljenih, 13 su vani, od toga je pet uključeno s njim u točki jedan, tri u točki dva, pa četiri u točki tri i još jednoga. Svi su vani i za nikog ne postoji koluzijska opasnost? Kako ako smo zajedno u djelu? I za vas ne postoji, a za mene postoji? To je narušavanje elementarne logike i ustavnog načela jednakosti'.

Misli i da je na optužbi da dokaže što se događalo u klubu 22. studenog, a Miljević je mišljena da se nije događalo ništa.

Upitan ima li optužbadokaze za primopredaju mita, odgovara: 'Čvrsto stojim iza toga da su 22 minute na raspolaganju tužiteljima da ih popune, ne ja, teret dokaza u kaznenom poskupku je na tužiteljima. Moraju dokazati od ovoga što je netko rekao, tamo se jede, pije, slavi se Martinje. Ulazi čovjek s vrećicom i na tome grade priču. Konkretnog dokaza nema. Osim toga, na koncu ćemo doći na manje, na 20 minuta, imaju još 19 minuta. Osim toga dva puta je Krešo Petek dolazi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!