TRAKAVICA S IZMULJIVANJEM

Odužilo se čišćenje Trakošćanskog jezera, ali radovi konačno teku punom parom

04.03.2024 u 23:35

Bionic
Reading

Već mjesecima pratimo trakavicu s izmuljivanjem Trakošćanskog jezera, ne tako davno jednim od najljepših u zemlji. Vode u jezeru nema, a planovi Hrvatskih voda za izmuljivanje stalno se prolongiraju. Nakon raskida ugovora sa starim izvođačem, za posao od dva i pol milijuna eura odabran je novi, a rok za završetak pomaknut je na ljeto.

Nakon sedam desetljeća od posljednjeg izmuljivanja, jutros su bageri zagrebli po dnu Trakošćanskog jezera. Povoljno je vrijeme pa radovi teku punom parom.

- U ovom trenutku u osam dana je izvađeno negdje oko 14-15 tisuća kubika. Došli smo do dna jezera, do lapora. Razlika između kote prelijevanja i dna je negdje oko sedam i pol metara, istaknuo je Milan Rezo, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu za Dnevnik HRT-a.

Dok su Hrvatske vode zadužene za vađenje 400.000 kubika mulja, Muzej uređuje šetnicu na način da će biti prelagođena kretanju osoba slabije pokretljivosti.

- Planiramo i viseći most, a treba sanirati i neka rubna oštećenja uz jezero, objasnila je ravnateljica Muzeja Dvor Trakošćan Goranka Horjan.

Do kraja lipnja jezero bi trebalo biti očišćeno. Tada slijedi njegovo punjenje.

- Po nama jače punjenje jezera kreće u jesenskim danima kada su oborine intenzivnije. Nama uz padaline od 20 litara po četvornome metru treba od 20 do 25 dana da napunimo jezero, naveo je Rezo.

  • +18
Čišćenje Trakošćanskog jezera Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Riblji fond premješten je prije početka sanacije u lokalna jezera. No, zbog grabežljivaca bit će potrebno poribljavanje.

- Živi svijet se preselio na naše ribnjake, uključujući čašlje i vidre, pa su u dvije i pol godine, koliko traju radovi, nanijele štetu ribljem fondu. Kad radovi završe morat ćemo ponovno poribiti jezero, rekao je Velimir Sekol, ŠRK Trakošćan Bednja.

Cijena radova je oko dva i pol milijuna eura. Izvodi ih varaždinski Hidroing, a bivši izvođač Bagerkop Roberto s Hrvatskim je vodama na sudu. Tvrde da su izgradili pristupni put, da je mulja bilo previše i kasnili su sa sanacijom.

- Što se tiče bivšeg izvođača, stavio bih sve po strani. Mogu samo naglasiti da se u ovom tijeku vode sudski procesi, izjavio je Milan Rezo, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu.

Iako radovi kasne, Trakošćan bi do jeseni trebao poprimiti izvornu vizuru.