PAPA U PRVOM GOVORU HRVATIMA

'Oduvijek pripadate Europi!'

Bionic
Reading

Nakon slijetanja zrakoplova kojim u posjet Hrvatskoj stiže papa Benedikt XVI, apostolski nuncij Mario Roberto Cassari i šef Protokola predsjednika RH ušli su u zrakoplov i pozdravili Svetoga Oca. Pri izlasku iz zrakoplova Papu je dočekala sedmeročlana obitelj Kardum, a njihov najmlađi sin mu je darovao cvijeće kao znak dobrodošlice, donosi papa.hr. Nakon toga, Svetoga Oca pozdravljaju predsjednik RH Ivo Josipović, kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Marin Srakić.

Nakon svečanog pozdrava izvedene su nacionalne himne.

Zapovjednik počasne straže pozvao je Papu na pregled Počasne straže, a potom se Sveti Otac obratio vojnicima pozdravom (Pozdrav vojnici). Zatim su se papa Benedikt XVI. i predsjednik Ivo Josipović zaputili na pozornicu gdje su Svetog Oca pozdravili hrvatski biskupi i dužnosnici. Potom su predsjednika RH pozdraviti članovi vatikanskog izaslanstva. Nakon pozdrava slijediio je pozdrav dobrodošlice predsjednika Josipovića, prožet ekumenskim i pomiriteljskim tonovima (vidi okvir), a nakon njega se svojim prvim govorom na hrvatskom tlu obratio i papa Benedikt XVI. koji je kazao: "Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike", rekao je poglavar Katoličke crkve na hrvatskom jeziku, nakon što mu je riječi dobrodošlice uputio predsjednik Republike Ivo Josipović.

Govor je nastavio na talijanskom jeziku i pozdravio časnu braću u biskupstvu, predstavnike vlasti i predsjednika Josipovića kojem je izrazio najbolje želje za visoku dužnost koja mu je povjerena, kao i za mir i za napredak cijele zemlje.
"U ovome se času želim prisjetiti triju pastoralnih posjeta mog ljubljenog prethodnika, blaženoga Ivana Pavla II., Hrvatskoj te zahvaliti Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje vašu zemlju sa Svetom Stolicom", rekao je Papa.

Podsjetio kako je riječ o više od trinaest stoljeća snažnih i posebnih veza, prokušanih i učvršćenih u ponekad teškim i bolnim okolnostima.

"Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi vašega naroda prema Evanđelju i prema Crkvi. Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece", kazao je Sveti Otac na početku svog dvodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj pod geslom "Zajedno u Kristu".

Nešto iza 12 sati Papa je stigao na Pantovčak u Ured predsjednika Josipovića, gdje će razgovarati iza zatvorenih vrata. Nakon susreta s Josipovićem Papa će se susresti s premijerkom Jadrankom Kosor poslije podne u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru. 'Čuli smo riječi potpore, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške', izjavila je Kosor u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, nakon govora pape Benedikta XVI. na svečanosti dobrodošlice.

'Osnaženi smo u ovom trenutku, ovo je velik događaj za Hrvatsku. Radujem se svemu što je pred nama', rekla je.

Kao središnji događaj najavljeno je svečano euharistijsko slavlje koje će Papa na latinskom predvoditi na Hipodromu u nedjelju, 5. lipnja, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Na kraju mise predvodit će molitvu Kraljice neba i uputiti poruku vjernicima diljem svijeta (Urbi et Orbi). Nakon toga ručat će s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima svoje pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije.

U zagrebačkoj katedrali Papa će predvoditi Večernju (Vespera) s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca i posjetiti Nadbiskupski dvor.

Svečanost oproštaja u zagrebačkoj zračnoj luci zakazana je za 19.15 sati, a Papa u 19.45 sati zrakoplovom Croatia Airlinesa odlazi u Rim.

Prvi posjet rimokatoličkog poglavara Hrvatskoj bio je još tijekom rata, 10. i 11. rujna 1994, kad je papu Ivana Pavla II. na zagrebačkom Hipodromu dočekalo gotovo milijun vjernika, a Sveti Otac pozvao je na zajedništvo, opraštanje i promicanje kulture mira. Povod za to prvo hodočašće bila je 900. obljetnica osnutka Zagrebačke nadbiskupije.

Za drugog hodočašća Hrvatskoj, pod geslom 'Bit ćete mi svjedoci', od 2. do 4. listopada 1998, papa Ivan Pavao II. posjetio je Zagreb, Split (koji je slavio 1700. obljetnicu grada) te Solin. Tom prigodom je u Mariji Bistrici proglasio blaženim mučenika za istinu i jedinstvo Crkve, zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. 'U osobi se novog blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovog stoljeća', rekao je Ivan Pavao II. u prigodi Stepinčeve beatifikacije.

Papa je treći put bio u Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja 2003, što je bilo njegovo 100. apostolsko putovanje izvan Italije, od 103 koliko ih je imao od stupanja na dužnost 1978. Na Krku je nakon slijetanja zrakoplova rekao da s posebnom radošću stupa 'na drago hrvatsko tlo', podsjetivši kako je Hrvatska oduvijek bila Europa.

U sklopu toga pastoralnog pohoda Hrvatskoj posjetio je Đakovo i Osijek, Rijeku, Zadar i Dubrovnik, gdje je u Gružu beatificirao Mariju Propetog Isusa Petković, utemeljiteljicu družbe Kćeri milosrđa, koja je u sklopu rada u redovničkim zajednicama posebno pomagala siromašnima i prezrenima.