VRUĆE PITANJE

Odustaje li Pupovac od ćirilice u Vukovaru u zamjenu za fotelje u Vladi

25.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

SDSS Milorada Pupovca na pragu je dogovora s vladajućom većinom o ulasku pripadnika srpske manjine u Vladu. Dogovor s HDZ-om trebao bi obuhvatiti i pitanje dvojezičnosti, konkretnije - ćirilice u Vukovaru, zbog koje je vlada Zorana Milanovića tijekom mandata bila na žestokom udaru braniteljskih skupina predvođenih Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara. Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpskog naroda i SDSS-ov disident, sumnja da je Pupovac s HDZ-om ostvario prešutni dogovor prema kojem bi se odustalo od ćirilice u Vukovaru u zamjenu za participaciju u vlasti i druge ciljeve koje čelnik SDSS-a smatra važnijim

Pupovac je u izjavi za tportal kazao da se pregovara o participaciji pripadnika srpske manjine u ministarstvima koja su relevantna za unapređenje položaja pripadnika srpske zajednice i sredina u kojima oni žive.
'To je nekoliko ministarstava: prije svega regionalni razvoj, poljoprivreda, ali i ona ministarstva koja su važna za ostvarivanje manjinskih prava kao što su obrazovanje i kultura', kazao nam je Milorad Pupovac dodavši da se pregovara i o participaciji i u nekim drugim ministarstvima.

Dogovor je uglavnom postignut i sada se razgovara o dinamici ostvarivanja dogovorenog. Međutim, protekle godine nisu bile lake i bilo je mnogo napetosti između većinske hrvatske i manjinske srpske zajednice što se posebno manifestiralo nemirima i razbijanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru. Pupovac kaže da se još nije razgovaralo o detaljima nego o principima.

Tri segmenta dogovora s Vladom

'Ono što je ostalo za razgovarati je operativni program koji se tiče ostvarivanja prava nacionalnih manjina. Dakle, postoje tri segmenta: opći program koji je usuglašen i koji je postao dio Vlade, postoji participacija i postoji operativni program koji se tiče ostvarivanja različitih aspekata prava nacionalnih manjina i to je sada u postupku. Što se tiče prvog i drugog, to je više-manje usuglašeno, a ostaje sada razgovor oko operativnih programa koji uključuje i pitanje budžeta i pitanja koja vi pitate i niz drugih prava koja se tiču ostvarivanja prava nacionalnih manjina', objasnio nam je Pupovac. Međutim teško je zanemariti da je država doslovce bila na rubu izvanrednog stanja zbog ćirilice u Vukovaru? Pupovac vjeruje da izvanrednih stanja sada neće biti, barem oni tome neće doprinositi.


'A što se tiče ostvarivanja prava, ona su zakonom definirana i mi ćemo ih provoditi tako gdje je potrebno prema dogovoru, a tamo gdje nema razloga za neko posebno dogovaranje, onda u skladu sa zakonom', odgovorio je na pitanje Pupovac kako će se odnositi prema pitanju dvojezičnosti u budućnosti.

Srđan Milaković, bivši član SDSS-a koji danas djeluje kako oporba Pupovcu, kaže da je SDSS u poziciji da postigne dogovor o ulasku u vladu, ali je problem kakav će biti efekt za srpsku zajednicu. 'Problem je sadržaj takvih dogovora, što će biti nadležnost državnih tajnika iz reda srpskog naroda i što mogu učiniti. Vrlo često se događalo u prošlosti da se imenovanjem samo ispunjava forma, dakle imate nacionalnu zastupljenost, ali predstavnici nemaju nikakvih ovlasti i praktički ne mogu ništa uraditi za svoju zajednicu', tvrdi Milaković. Pitanje je hoće li i sada biti takav slučaj. Drugi još načelniji problem, objašnjava Milaković, jest to što je ranijim međunarodnim aktima kao što je Erdutski sporazum bilo definirano i proizlazila je obveza o imenovanju u vladu četiri pomoćnika ministra iz reda srpske zajednice s područja istočne Hrvatske. Ta ovlast je bila ovlast Zajedničkog vijeća općina institucije koja je tim sporazumom uspostavljena. Milaković tvrdi da se s vremenom to pravo razgradilo između ostaloga i djelovanjem SDSS-a, ali i odnosom Vlade.

Miriše na dogovor Pupovca i Vlade oko ćirilice u Vukovaru

'Pupovac je na sebe preuzeo glavnu ovlast da vodi i zastupa sve poslove srpske zajednice i na neki način tutorstvo nad srpskom zajednicom u Hrvatskoj', kritičan je Milaković. Što se tiče problema ćirilice u Vukovaru, Milaković kaže da ne bi bilo ništa novo ni prvi put da je Pupovac odustao od određenih prava srpske zajednice u korist nekakvih interesa koje on smatra primarnim. 'Primarnim je obično smatrao financiranje Srpskog narodnog vijeća i pitanje onoga što je on smatrao da mu je važno za političko djelovanje poput Tesla banke i drugih tobože velikih i megalomanskih projekata koji u krajnjoj liniji nisu donijeli efekt dobrobiti za širu srpsku zajednicu', kaže nam Milaković.

Odustajao je, tvrdi Milaković, od suštinskih ciljeva da se poboljša položaj i život Srba u područjima u kojima žive nauštrb izmještanja i izgradnje nekih centara moći izvan područja gdje Srbi žive. Ne bi mu bilo čudno da je Pupovac odustao ili da je trgovao pitanjem dvojezičnosti. 'Ono što bi bilo naročito važno i ono što je problematično i ono čime se može trgovati je dvojezičnost u Vukovaru. Tako da Pupovac vjerojatno neće odustati od primjene prava u nekim drugim područjima, ali bi mogao u Vukovaru i cijela situacija mi miriše, budući da vidim da se priprema zakon o posebnom pijetetu prema gradu Vukovaru, na priču o odustajanju i prešutnom dogovoru oko dvojezičnosti u Vukovaru', zaključio je Milaković.