NOVINARI DIGLI GLAS

'Odredbe o sramoćenju ne bi se posramila ni Sjeverna Koreja'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 10.04.2014 12:38
  • Objavljeno 10.04.2014 u 12:38
Hrvoje Zovko, Slavica Lukić, Zdenko Duka

Hrvoje Zovko, Slavica Lukić, Zdenko Duka

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara zatražili su danas od Vlade što hitnije izmjene Kaznenog zakona, odnosno micanje odredbe o sramoćenju, kako se više ne bi ponovilo to da novinari budu kažnjeni zbog pisanja istine, što se prošli tjedan dogodilo u skandaloznoj presudi novinarki Slavici Lukić. Prema signalima iz Banskih dvora, ministri su uglavnom za izmjene KZ-a, no ako se to i dogodi, pitanje je što će biti sa sudskim postupcima za sramoćenje koji su već na sudovima

'Moja presuda je samo povod da se pozove Vladu da izmijeni krajnje represivnu odredbu o sramoćenju koja je ostavila ogroman prostor arbitrarnosti sudovima da procjenjuju što je javni interes, a što nije javni interes. Ugodno sam iznenađena solidarnošću struke i javnosti koja je priznala važnost slobode govora i iskreno se nadam da će prijedlog ministrice kulture Andree Zlatar naići na dobar odjek u Vladi, a ona je najavila da će predložiti brisanje te odredbe iz KZ-a. Nadam se samo da to neće postati predmet unutarkoalicijskog prepucavanja', kazala je na počeku press konferencije potpredsjednica HND-a i novinarka Slavica Lukić.

Spremnost da se u ovom dijelu izmijeni KZ izrazila je većina ministara, no sama izmjena ovisit će i o ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, a on je prije neki dan naglasio da je ta odredba uvedena za vrijeme prošle Vlade te da ju je Kukuriku vlada zadržala, uz promatranje kakva će joj biti primjena u praksi.

'Dosadašnja sudska praksa i prije uvođenja kaznenog djela sramoćenja pokazala je da su suci, nažalost, jako brzi na obaraču kada treba osuditi novinare. Problem kažnjavanja novinara, vrlo lakog osuđivanja novinara postojao je i ranije u sudskoj praksi, a sada je sucima, koji na neki način jedva čekaju da primijene represivne mjere nad novinarima, olakšan posao. Čini mi se da sudovi ne bi smjeli biti ti koji će diktirati mjeru medijskih sloboda', kazala je Lukić.

Presudu Slavici Lukić i obrazloženje presude možete pročitati OVDJE.

U obranu Slavice Lukić, ali i cijele novinarske struke stao je i predsjednik Zbora istraživačkih novinara Hrvoje Zovko. 'Ovakve odredbe ne bi se posramila ni Sjeverna Koreja, ona je neprihvatljiva i znači smrt za novinarstvo, pogotovo istraživačko novinarstvo', rekao je Zovko.

Upozorio je da bi, da je ova odredba bila na snazi kada se počela otpetljavati afera Fimi media, u tom trenutku Sanader, Barišić i ostali mogli tužiti zbog sramoćenja i dobili bi presude protiv novinara. 'Izgovori aktualne vlasti da ju je donijela prethodna vlast krajnje su neozbiljni i očekujemo da će ukloniti ovu sramotnu i glupu odredbu. Presuda protiv kolegice Slavice Lukić nema veze sa zdravim razumom. Ovo je vezanje ruku svim novinarima. Ovo kao da je pisano za korumpirane političare, krim milje i oni, sada kada nanjuše krvi, mogu zasuti novinare desecima tužbi', rekao je Zovko.

Osim micanja odredbe o sramoćenju iz KZ-a, HND traži da se dekriminaliziraju kaznena djela protiv časti i ugleda, poput klevete i uvrede. 'Odredba o sramoćenju još je skandaloznija. Kada je to djelo uvedeno u zakon, u listopadu 2011, Vladimir Šeks je izjavio da sramoćenje političara više neće biti moguće dijelu medija. Oni su to doživjeli kao obranu sebe, kao štit, da se o njima ne može pisati. To je napad na slobodu medija, na istraživačko i svako kritičko novinarstvo', kazao je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Do dokumenata za svoj tekst, zbog kojeg je osuđena za sramoćenje, Slavica Lukić došla je uz pomoć GONG-a, stoga joj je podrška danas upućena i od te udruge.

'Ova presuda govori da je istraživačko novinarstvo otegotna okolnost i to upravo zato jer se novinarka bavi istraživanjem ustanova poput Medikola koji je koristio sredstva iz proračuna i ono što porezni obveznici daju za javno zdravstvo', poručila je zamjenica izvršnog direktora GONG-a i bivša novinarka Jelena Berković.

Iako je presuda protiv Slavice Lukić zasad nepravomoćna, ukoliko se ona potvrdi i u drugom stupnju, dogodit će se nešto doista apsurdno, upozorava Berković. 'Slavica tada ne bi mogla imati potvrdu o nekažnjavanju i tada više ne bi mogla biti kandidatkinja HND-a za vanjsku članicu saborskog Odbora za medije (op.a. Lukić je trenutno vanjska članica tog odbora). S druge strane svjedočimo tome da brojnim političarima potvrde o nekažnjavanju uopće nisu nikakav kriterij', rekla je Berković.

Kao i predstavnici HND-a i ZIN-a, i GONG traži izmjene Kaznenog zakona. 'Nakon ove nepravomoćne presude treba izvršiti ono na što i novinarska struka i pravnici upozoravaju od početka rasprave o ovakvom obliku gonjenja, sramoćenja koje se prvenstveno trebalo odnositi na zaštitu privatnog, obiteljskog života. Situacija u kojoj smo se našli, u kojoj je presudom zaštićena čast jedne tvrtke, a članak zakona je namijenjen zaštiti obiteljskog, privatnog života, uistinu je apsurdna', poručila je Berković, pozvavši da se o tome oglasi i Odbor za medije.

Ova presuda Slavici Lukić, upozorila je u ime Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka, izrodila je i novu sudačku zvijezdu. 'Kada pogledamo presude suca Marka Benčića, on ne samo da ne zna što je javni interes, nego čudno tumači slobodu mišljenja i slobodu izražavanja. On je naložio psihijatrijsko vještačenje za aktivista Tončija Majića, a trenutno zbog njegove presude već osmi mjesec Marko Francisković stoji iza zaključanih vrata različitih psihijatrijskih ustanova', kazala je Sarnavka, također pozvavši da se iz KZ-a izbaci odredba o sramoćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!