SANADER ČESTITAO OBAMI

Odnos Hrvatske i SAD-a nikad snažniji

21.01.2009 u 18:28

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader čestitao je u srijedu novome američkom predsjedniku Baracku Obami na preuzimanju dužnosti, priopćila je Vlada

Odnos između Hrvatske i Sjedinjenih Država nikada nije bio snažniji, rekao je Sanader i naveo kako se raduje što će s novim američkim predsjednikom i njegovom administracijom i dalje promicati te odnose.

'Posebno se radujem nastavku naše bliske suradnje u sklopu NATO-a. Uvjeren sam da ćemo s hrvatskim pristupom Sjevernoatlantskom savezu, koji se očekuje sljedećih mjeseci, nastaviti kao saveznici pronalaziti zajedničke interese, težeći ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva koje dijelimo', napisao je Sanader.

Sanader naglašava kako će 2009. godina za Hrvatsku biti povijesna. 'Uz ulazak u punopravno članstvo NATO-a, do kraja godine planiramo završiti i naše pristupne pregovore za članstvo u Europskoj uniji', kazao je Sanader, istaknuvši kako su Sjedinjene Američke Države 'postojano podupirale Hrvatsku na našem putu prema euroatlantskim integracijama'.

'Hrvatska je uvijek imala poseban odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama. Uvijek kad se Hrvatska našla u teškim vremenima strane okupacije ili strane vladavine, Sjedinjene Države su s dobrodošlicom primile naše građane, nudeći im život u slobodi i napretku. Danas je Hrvatska, kao afirmirana demokracija, spremna raditi sa Sjedinjenim Američkim Državama na pružanju te iste nade drugim narodima kojima je takva potpora potrebna', napisao je Sanader i 44. američkom predsjedniku zaželio puno sreće i uspjeha u radu.