južna osetija

Odmetnuta gruzijska pokrajina postaje dio Rusije?

17.03.2024 u 11:16

Bionic
Reading

Južna Osetija, pokrajina koja se odmetnula od Gruzije i naziva se nezavisnom državom, s moskovskim dužnosnicima raspravlja o mogućnosti da postane dio Ruske Federacije, citirala je ruska agencija RIA čelnika južnoosetijskog parlamenta u nedjelju

Rusija je priznala Južnu Osetiju i drugu odmetnutu pokrajinu Abhaziju kao nezavisne države 2008. nakon što su ruske snage odbile gruzijski pokušaj da ponovno zauzme Južnu Osetiju u petodnevnom ratu iste godine. Venezuela, Nikaragva, Nauru i Sirija također su priznali njihovu neovisnost.

No, zapad je Rusiju optužio da je praktički anektirala dvije regije koje čine petinu teritorija Gruzije, a Tbilisi ih želi natrag.

"Raspravljamo o svim tim pitanjima u bliskoj koordinaciji s Rusijom, uzimajući u obzir naše bilateralne odnose i sporazume", citirala je RIA Alana Alborova, predsjednika parlamenta Južne Osetije, koji je odgovarao na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma o pridruživanju Rusiji.

"Kada zajedno s Ruskom Federacijom dođemo do te ideje (o pridruživanju Ruskoj Federaciji), to ćemo učiniti", kazao je Alborov.

Južnoosetijski vođa Alan Gagloev, kojeg podupire Moskva, prošle je godine izrazio nadu da će pokrajina službeno biti inkorporirana u Rusiju, rekla je RIA.

Južna Osetija se odmetnula od gruzijske vlasti u ratu 1991. i 1992. godine, u kojemu je poginulo nekoliko tisuća ljudi, a održava bliske veze sa susjednom ruskom pokrajinom Sjevernom Osetijom.

Većina stanovnika Južne Osetije je etnički različita od Gruzijaca i govori vlastitim jezikom srodnim perzijskom jeziku.

Gotovo cijelo stanovništvo je prihvatilo ruske putovnice. Koriste ruski rubalj kao svoju valutu, a gospodarstvo ovisi o Rusiji.