sporni popis

Ministarstvo vanjskih poslova: Rusi ne govore istinu!

15.03.2024 u 15:55

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) demantira ministarstvo obrane Ruske Federacije koje tvrdi da se u Ukrajini borilo 335 boraca iz Hrvatske, od kojih su 152 ubijena

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbacuje navode Ministarstva obrane Ruske Federacije kao netočne i tendenciozne. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, u Ukrajini je smrtno stradao jedan hrvatski državljanin dok se jedan smatra nestalim', odgovorili su iz MVEP-a na upit tportala.

Napomenuli su da hrvatski državljani nemaju obvezu prijave svoga odlaska iz Republike Hrvatske kada putuju u treće zemlje.

Podsjetimo, rusko ministarstvo obrane objavilo je popis u kojem su zabilježili broj stranih boraca koji su otišli u Ukrajinu kako bi sudjelovali u borbenim akcijama na ukrajinskoj strani. Borce, koje oni nazivaju plaćenicima, evidentirali su po zemljama porijekla te su naveli broj osoba koje su stigle iz pojedine zemlje te koliko ih je od toga broja poginulo.

Dakle, kako navodi rusko ministarstvo obrane, od 24. veljače 2022. ukupan broj stranih 'plaćenika' koji su stigli u Ukrajinu iznosi 13.387. Istodobno tvrde da su život izgubila 5962 strana borca. Prema toj ruskoj evidenciji, naši državljani su među brojnijim strancima koji se bore na ukrajinskoj strani - navodno čak 335 Hrvata sudjeluje u borbama, od čega su poginula 152.

Hrvatsko ministarstvo, kako smo naveli, demantiralo je ruske podatke.

Ukrajinski vojnici u Avdiivki Izvor: EPA / Autor: MARKIIAN LYSEIKO