više kadrovskih odluka

Odluke sa zatvorene sjednice Vlade: Za direktora Hrvatskih voda ponovo imenovan Zoran Đuroković

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2021 17:03
  • Objavljeno 13.05.2021 u 17:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, prihvatila pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima RH preuzima pravnu stečevinu EU za 2021. te donijela više kadrovskih odluka

Vlada je u četvrtak utvrdila stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), 17. i 18. svibnja 2021. i Vijeće za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), 20. svibnja 2021. S obzirom na to da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju, priopćeno je, među ostalim, iz Vlade RH.

Utvrđen je i odgovor Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti Europske komisije, broj 2021/0119, u vezi sa zaštitom tržišnog natjecanja, a u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade podsjeća se kako je uobičajeno da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost  za postizanje prijateljskog rješenja spora.  Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga ovu točku Vlada nije u mogućnosti objaviti. 

Vlada je usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

Što se tiče kadrovskih pitanja, državnom službeniku Sebastianu Rogaču ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, s danom 2. lipnja 2021., a najduže do šest mjeseci, jer mu ovlaštenje ističe 1. lipnja 2021.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković ponovno je imenovan na tu dužnost.

Razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike Danijel Meštrić, a novim članovima imenovani su Mile Horvat i Dunja Magaš, iz reda dužnosnika kao predstavnici ministarstava nadležnih za poslove zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Donesen je Prijedlog odluke za razrješenje dosadašnjih članova Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost - akademika Darija Vretenara, dr.sc. Dragana Poljaka, dr.sc. Stipana Jonjića, akademika Pavla Rudana, dr.sc. Deana Ajdukovića, dr.sc. Ljiljane Marks te dr.sc. Smiljane Goreta Ban.

Donesen je i Prijedlog odluke o imenovanju novih članova Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu te upućen u Hrvatski sabor na donošenje. Tako se predlaže imenovanje dr.sc. Dražena Vikića-Topića, dr.sc. Nikole Ružinskog, akademika Željka Kaštelana, dr.sc. Milana Mesića, dr.sc. Slavka Perice, dr.sc. Anne-Marie Getoš Kalac i dr.sc. Srećka Kovača.

Razriješena je dosadašnja ovlaštena predstavnica Republike Hrvatske u Zajedničkom odboru za sukcesiju pokretne i nepokretne imovine Ranka Saračević-Würth, a novom je ovlaštenom predstavnicom, kao predstavnica Ministarstva kulture i medija, imenovana dr.sc. Višnja Bralić, stoji na kraju priopćenja sa zatvorene sjednice Vlade RH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!