85 posto sredstava iz EU fonda

Vlada planira do 2025. dovršetak izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne mreže

06.05.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Do 2025. planira se dovršetak izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture, na koju bi se uključili i povezali ciljani javni korisnici diljem zemlje, a taj se projekt s 85 posto bespovratno financira iz EU fonda, dok 15 posto osigurava državni proračun, o čemu je u četvrtak na sjednici odlučila Vlada

Nositelj tog projekta punog naziva "Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture i povezivanje ciljnih korisnika" su Odašiljači i veze (OiV), kojima je u prosincu 2020. uručen i ugovor o financiranju iz EU fonda, a nakon što je u listopadu 2020. taj projekt i s europske razine i od neovisnih stručnjaka ocijenjen održivim i izvedivim.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu u sklopu kojeg će se graditi optička širokopojasna mreža iduće generacije (ili NP-BBI) diljem zemlje, na koju će uključivati ciljani korisnici unutar tijela javne uprave, obrazovne, zdravstvene i druge institucije brzinama iznad 100 Mbs, objasnio je na Vladi državni tajnik Josip Bilaver iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je Vlada zadužila da osigura sredstva za pokrivanje troškova u provedbi projekta.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je nešto više od 786,7 milijuna kuna, kazao je na Vladi Bilaver, dodajući da procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 770,6 milijuna kuna, od čega se 85 posto planira financirati iz EU fonda, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Svi iznosi su bez PDV-a, a u priloženom dokumentu uz sjednicu Vlade navodi se da planira financirati projekt u razdoblju od tri godine od zaključenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno najkasnije do kraja 2023. godine.

"Radovi na projektu počet će krajem 2021., a dovršetak se planira 2025.", kazao je Bilarev na Vladi. 

Sredstva za financiranje prihvatljivih troškova tog projekta planirana su u državnom proračunu za 2021. i projekcijama za 2022. i 2023. na razdjelu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.