POD HOLLANDEOM

Odluke o konkurentnosti odredit će smjer Francuske

29.10.2012 u 19:54

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande obećao je u ponedjeljak da će se već u studenom donijeti 'odluke na svim područjima konkurentnosti', pa i o cijeni rada, koje će odrediti 'smjer' u Francuskoj tijekom čitavog petogodišnjeg predsjedničkog mandata.

'Smjernice koje će se ponuditi za nekoliko dana na temelju izvješća (Louisa) Galloisa' koje će se 5. studenoga podastrijeti vladi, 'bit će smjernice predsjedničkog mandata', rekao je predsjednik države na susretu s međunarodnim gospodarskim organizacijama u Parizu. Odluke će se 'donijeti već u studenome na svim područjima konkurentnosti', uključujući cijenu rada, dodao je.

Od 1990. udio francuskog gospodarstva na svjetskom tržištu pao je sa 6,2 na 3,6 posto.

Francuski predsjednik se u ponedjeljak sastao s Angelom Gurriom (Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj, OECD), Jimom Yongom Kimom (Svjetska banka), Christine Lagarde (Međunarodni monetarni fond), Pascalom Lamyjem (Svjetska trgovačka organizacija) i Guyom Riderom (Međunarodna organizacija rada).

Riječ je o prvom takvom susretu u Francuskoj koji se inače svake godine tradicionalno održava u Njemačkoj, gdje kancelarka Angela Merkel u utorak u Berlinu održava sličan susret. Hollande je u ponedjeljak najavio da će se i on svake godine sastajati s čelnicima velikih međunarodnih organizacija.