VRHOVNI SUD O ŽALBI OSUĐENIH

Odluka o slučaju Pukanić u idućih mjesec ili dva

08.02.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Vrhovni sud danas je završio sjednicu na kojoj su razmatrane žalbe na nepravomoćnu presudu šestorici osuđenih zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića, a odluka će biti objavljena naknadno.

Sudac i glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo izjavio je Hini da je sudsko vijeće danas odlučivalo i okončalo sjednicu, ali da će pravomoćnu presudu objaviti tek kada ona bude napisana i obrazložena, odnosno u 'idućih mjesec ili dva'.

Na protekle dvije sjednice održane u ponedjeljak i utorak sudac izvjestitelj je u nazočnosti odvjetnika, tužitelja i dvojice osuđenika, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića, upoznao sudsko vijeće sa svim bitnim pojedinostima devetomjesečnog suđenja, prvostupanjske presude zagrebačkog Županijskog suda i žalbama.

Na prvostupanjsku presudu iz studenoga 2010. žalili su se i obrana i USKOK. Obje strane nezadovoljne su izrečenim kaznama, a tužiteljstvo i pravnom kvalifikacijom presude u kojoj je odbačena optužba da je ubojstvo počinila zločinačka organizacija koja je planirala i ubojstva Hrvoja Petrača i njegova sina Novice.

U presudi nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom. No, nije otkriven motiv ubojstva ni krajnji naručitelj.

Osim što tvrde da njihovi branjenici nisu krivi, odvjetnici Roberta Matanića i Đurovića, osuđenih na 15, odnosno 33 godine zatvora zbog organizacije brutalnog ubojstva Ive Pukanića u listopadu 2008. smatraju da su njihovi branjenici protuzakonito pritvoreni, zbog čega se njihov slučaj našao i na Ustavnom sudu.

Smatraju da je njihova ustavna prava povrijedio Županijski sud koji nije donio rješenje o produljenju pritvora, zbog čega su od kraja listopada prošle godine zatvoreni nezakonito. Budući da Vrhovni sud još nije potvrdio prvostupanjsku presudu oni i dalje nisu na odsluženju dosuđene kazne nego u pritvoru koji je, po tvrdnjama njihovih branitelja, mogao trajati najviše tri godine od uhićenja.

S obzirom da Ustavni sud, niti nakon više požurnica, nije odlučivao o njihovu pritvoru Matanović i Đurović nedavno su se obratili saborskim odborima za ljudska prava, nacionalne manjine te za predstavke i pritužbe s primjedbom da se njihov slučaj rješava znatno duže od tužbi Ive Sanadera i Josipa Boljkovca.

Za ubojstvo Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, uz Matanića i Đurovića, osuđeni su Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina zatvora, Gudurić na 30 te Željko Milovanović na 40 godina.

Milovanović je osuđen u odsustvu, a za isti mu se zločin sudi u Beogradu, gdje optuženičku klupu dijeli sa Zoranom Kuzmanovićem i Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.