IZOSTALI ODVJETNICI

Odgođeno suđenje Čalušiću i ostalima optuženim lihvarima

03.06.2013 u 17:45

Bionic
Reading

Zbog nedolaska dvoje odvjetnika i jedne optužene danas je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu odgođen početak suđenja Miri Čalušiću i ostalim članovima njegove skupine uhićene početkom siječnja zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijevara, prijetnji te stavljanja u optjecaj krivotvorenog novca.

Tužiteljstvo tvrdi da je Čalušić preko 25 lihvarskih ugovora od početka 2007. do rujna prošle godine zaradio više od 31 milijun kuna u nekretninama i novcu.

Lihvarske ugovore navodno je sklopio s 25 osoba u Zagrebu i Dubrovniku 'koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja', navodi se u optužnici.

U ugovorima o zajmu s kratkim rokovima povrata umjesto iznosa posuđenog novca navodio je znatno uvećane iznose, a dužnicima je neistinito navodio da mu moraju vratiti samo stvarno posuđen novac, odnosno da uvećani iznosi predstavljaju unaprijed zaračunatu kamatu.

Kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova potpisivao je sporazume o prijenosu vlasništva na nekretninama koje su bile znatno vrijednije od iznosa posuđenog novca.

Čalušića se tereti i za dvije prijevare, prijetnje smrću nasljednici jednog od njegovih dužnika, krivotvorenje isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, ali i stavljanje u optjecaj krivotvorenih novčanica. Krivotvorine je navodno davao i petookrivljenoj 28-godišnjakinji koja ih je od travnja do lipnja prošle godine u više navrata koristila za plaćanje, znajući da nisu prave.

Među optuženima su i Čalušićev brat Hrvoje te stric Marijan, koji se osim za krivotvorenje isprava tereti i da je iz kuće jednog dužnika odnio predmete vrijedne preko 30 tisuća kuna.

Ostale optuženike tereti se za pomaganje u krivotvorenju isprava, ali i sakupljanje dugova. Novac su, po tvrdnjama tužiteljstva, nosili Čalušiću, za kojega je zatraženo produljenje istražnog zatvora, ali i oduzimanje imovinske koristi.