nakon dugo vremena

Odbor predložio Vijeće za građanski nadzor tajnih službi

28.06.2018 u 13:54

Bionic
Reading

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je Saboru predložio za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija koje ne postoji više od dvije i pol godine, zbog više puta poništavanih javnih poziva

Prođu li svi kandidati sigurnosnu procjenu, Hrvatska će nakon dugo vremena ponovno imati građanski nadzor nad tajnim službama.

Od pristiglih 35 kandidatura, za predsjednicu Vijeća predložena je Zdravka Čufar Šarić koja je godinama bila potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Za članove su predloženi su Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je ranije radio u sigurnosnom sustavu i diplomaciji, Eduard Briški, inspektor u HAKOM-u, Josip Čerina, doktor informacijske i komunikacijske znanosti koji je radio u Hrvatskom centru za razminiranje, Mile Štefanac, saborski službenik, Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije te Vojko Rešetar koji je bio konzul RH u Mostaru, a radio je i u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu.

Odbor je jednoglasno donio i zaključke nakon ranije održane sjednice na temu "Uskraćivanje međunarodne zaštite u RH". Zaključeno je da je Odbor primio na znanje izvještaje i iskaze koji su organizacije civilnog društva prikupile na terenu od strane izbjeglica i migranata kao i izvješća MUP-a kojima su kontinuirano izvješćivali Odbor o migracijskoj situaciji kao i o svim naporima koje Ministarstvo poduzima.

  • +2
Ranko Ostojić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Odbor pozdravlja uspostavu učinkovitijeg sustava koji omogućava da državljani trećih zemalja kojima je to potrebno pravovremeno ostvare pravo na međunarodnu zaštitu. Odbor podržava postupanje RH usmjeren k ostvarenju najboljeg interesa djeteta, kako onoga koje je zatečeno bez pratnje, tako i onoga u pratnji roditelja i drugih bliskih osoba te reguliranje smještaja koji bi bio primjeren njihovim potrebama i doprinosi njihovoj dobrobiti.

Odbor pozdravlja napore policije u štićenju hrvatske granice od neregularnih prelazaka granice kao i napore vezano za razbijanje lanaca krijumčara ljudima.

Posljednji zaključak je da Odbor pohvaljuje redovitu komunikaciju između MUP-a, Pučke pravobraniteljice i udruga civilnog društva te podržava nastavak takve suradnje.

Odbačen je prijedlog predsjednika Odbora, SDP-ova Ranka Ostojića da se doda i šest zaključak da Odbor ukazuje na potrebu donošenja integracijske i migracijske politike. HDZ-ov Miroslav Tuđman nije se suglasio s time jer "ni EU nema migracijsku politiku, pa bi bilo dobro pričekati to da bi Hrvatska donijela svoju politiku usklađenu s europskom". "Stavljali bismo sami sebi klipove pod noge dok nemamo cijelu sliku. Treba prvo donijeti tu migracijsku politiku, a tek onda integracijsku", poručio je Tuđman.

Državni tajnik Žarko Katić izvijestio je da je MUP u suradnji s Pučkom pravobraniteljicom i UNICEF-om pripremio novi protokol postupanja s djecom bez pratnje koji bi se uskoro trebao naći na Vladi, te naglasio kako se već sada radi na stambenom zbrinjavanju migranata te da njihova djeca idu u škole.

Katić je naglasio da su "svi smješteni u nizu općina i gradova, pri čemu smo vodili brigu da nema getoiziranja".