IZVIJESTILE IH AGENCIJE

Odbor za unutarnju politiku dobio informacije o navodnom prisluškivanju iz BiH

19.10.2017 u 15:42

Bionic
Reading

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost primio je izvješća SOA-e i VSOA-e o navodnom prisluškivanju hrvatskih političara od strane BiH. S obzirom da je sjednica odbora bila zatvorena, a podaci su klasificirani predsjednik tog saborskog radnog tijela Ranko Ostojić detalje nije mogao iznositi

'Odbor je na svojoj današnjoj zatvorenoj sjednici primio izvješća SOA-e i VSOA-e o informacijskim i drugim vrstama ugroza koje bi narušile međunarodni ugled, što je bilo potencirano zaključkom našeg odbora oko izjava čelnika u BiH vezano uz eventualno prisluškivanje političara u Hrvatskoj. Mi smo tu temu proširili i na druge moguće situacije i druge države. Dobili smo iscrpna izvješća i svi članovi odbora su izrazili zadovoljstvo s odgovorima koje smo dobili, a dobili smo priliku da čujemo kako se Hrvatska nosi s takvom vrstom ugroza i naš odbor je prihvatio sve te informacije', kazao je nakon današnje sjednice odbora Ranko Ostojić.

Podsjetimo, u BiH medijima se krajem prošlog mjeseca pojavila informacija kako je tamošnji ministar sigurnosti Dragan Mektić priznao da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) prisluškivala hrvatske dužnosnike. Mektić je kasnije demantirao da se prisluškivalo hrvatske političare, no premijer Andrej Plenković i saborski Odbor za unutarnju politiku ipak su zatražili izvještaje SOA-e.

Što im je na današnjoj sjednici sve kazao šef SOA-e Daniel Markić, Ostojić nije mogao otkriti.

'S obzirom da se radi o kalsificiranim izvješćima ne mogu van ništa reći. No, odbor redovito raspravlja o takvim izvješćima i imamo korektnu suradnju s obavještajnim agencijama', kazao je Ostojić.

  • +5
Na sjednici Odbora za nacionalnu sigurost novi ravnatelj SOA-e Daniel Markić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjetimo, nakon izbijanja afere oglasila se i sama SOA, a ravnatelj te agencije Daniel Markić čak je bio u BIH u posjetu generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BIH) Osmanu Mehmedagiću.

'Domaćini su izrazili uvjeravanje da hrvatski dužnosnici i gospodarstvenici nisu predmet tajnog praćenje OSA-e BiH, niti da OSA BiH radi protiv političkih i gospodarskih interesa Republike Hrvatske. SOA je primila na znanje uvjeravanja iz OSA-e BiH uz vjerovanje da će zakonitost postupanja OSA-e BiH, ukoliko se odluče na to, potvrditi i odgovarajuća nadzorna tijela BiH u propisanom postupku demokratskog nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnog sektora. U funkciji protuobavještajnog rada, SOA će nastaviti pratiti ovu temu uz nastavak dijaloga s OSA-om BiH', priopćili su tada iz SOA-e.