RASPRAVA IZA ZATVORENIH VRATA

Odbor bez zaključka ugrožava li afera Agrokor nacionalnu sigurnost

23.11.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije prihvatio niti jedan od predloženih zaključaka vezanih uz raspravu o ugrožavanju nacionalne sigurnosti u aferi Agrokor. Kako je sama sjednica odbora bila zatvorena za javnost, tako je i predsjednik Ranko Ostojić iznio šture podatke

Još prije par tjedana Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odlučio je zatražiti izvještaj SOA-e o ugrožavanju nacionalne sigurnosti u aferi Agrokor. Izvještaj je stigao, no odbor na kraju rasprave po tom pitanju nije donio zaključak, rekao je novinarima predsjednik odbora Ranko Ostojić.

'Jedan je bio da se primi na znanje izvješće SOA-e i iako nije bilo primjedbi na samu kvalitetu izvješća, takav zaključak nije prihvaćen. Uz to bile su dvije oporbene inicijative za izdvojeno mišljenje. Vlaho Orepić je predstavio svoju na tragu da se na Odboru utvrdi da se situacija s Agrokorom u ovom trenutku može definirati kao ugroza nacionalne sigurnosti. Drugi je SDP-a da izvješće ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost i stoga da Odbor predlaže da Vlada postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarski interes i sigurnost', kazao je Ostojić.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Što se tiče SDP-ovog mišljenja, Ostojić kaže: 'Vlada, ukoliko je postupala sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti,  ima odredbe u kojima se konstatira da je određena kriza ili evetualna mogućnost oko te krze dovoljan razlog da poduzme određene korake, a to bi podrazumijevalo sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali i druge radnje nadležnih institucija. Ne može se dogoditi da imate prijetnju mogućih posljedica od nezaposlenosti, ugrožavanja malih dobavljača do eventualnog utjecaja kreditora , a da pritom nemamo kvalitetne odgovore', kazao je Ostojić.

O svom prijedlogu progovorio je i Orepić. 'Ja sam predložio da se donese zaključak da slučaj Agrokor predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti iz perspektive eventualnih posljedica koje mogu nastupiti ukoliko se ne pokrenu određeni zaštitni mehanizmi. Mi moramo ući u Zakon o domovinskoj sigurnosti i sukladno tome dalje postupati', rekao je Orepić.