SDP-ovci PROSVJEDUJU

Odbor dopustio Vladi da utvrđuje sudačke plaće

24.03.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je danas izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, po kojima bi Vlada ubuduće svojom uredbom utvrđivala osnovicu za obračun plaća pravosudnih dužnosnika, čemu su se usprotivili SDP-ovi članovi Odbora, predloživši da osnovicu umjesto Vlade utvrđuje Sabor.

Nakon što je Sabor je prošloga tjedna izglasao zakon kojim Vlada svojom uredbom utvrđuje osnovicu za obračuna plaća državnih dužnosnika), Banski dvori sada isto predlažu i za suce i ostale pravosudne dužnosnike, koji, ističu u Vladi, također u teškim gospodarskim vremenima trebaju pokazati solidarnost s građanima.

Zakonske izmjene tako predviđaju da osnovicu za obračun plaća pravosudnih dužnosnika određuje Vlada posebnom odlukom, odnosno da se njihove plaće više ne utvrđuju množenjem osnovice za obračun plaće s koeficijentom za određenog dužnosnika.

Protiv takvog prijedloga ustali su SDP-ovi članovi Odbora, pa je Ivo Josipović upozorio kako rješenje po kojemu izvršna vlast određuje položaj sudionika sudbene vlasti nije dobro, već da je puno primjerenije da osnovicu za obračun plaća pravosudnih dužnosnika utvrđuje parlament.

Isto mišljenje ima i Josip Leko (SDP), napominjući kako je uloga parlamenta štititi neovisnost pravosuđa, te da ne vidi razloga zašto bi Sabor taj djelokrug svoga rada prepustio Vladi.

'Pravosuđe jednom zauvijek mora prestati biti sluškinja politike', poručila je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Upozorila je da brojne međunarodne konvencije štite položaj pravosudnih dužnosnika te da, osim u slučaju najtežih ekonomskih neprilika po državu i društvo, svako pogoršanje njihovog materijalnog statusa smatraju izravnim napadom na sudbenu vlast.

'Ako bi u tom kontekstu gledali ove izmjene, to je priznanje vlasti da smo na samom dnu ekonomske sigurnosti. Ne može biti nešto ružičasto, a smanjujemo plaće', kazala je, prigovorivši i što na Odbor nisu pozvani predstavnici sudbene vlasti, posebno oni iz Vrhovnog suda kao nositelja te treće grane vlasti.

Predsjednica Odbora Ana Lovrin (HDZ) odbacila je oporbene kritike, ističući kako na predložene izmjene nikako ne gleda kao udar na sudbenu vlast i njezinu neovisnost, te napominjući kako i predloženu mjeru smatra jednom u nizu onih za saniranje teške gospodarske situacije.

'Nije ovo nikakvo dno, ali je gospodarska situacija otežana', uzvratila je Lovrin SDP-ovoj zastupnici, naglasivši kako će rasponi sudačkih i plaća ostalih pravosudnih dužnosnika ostati iste i neće se dovoditi u lošiji kontekst u odnosu na ostale kategorije društva.