odbor za nacionalnu sigurnost

Brkić 'oprao' Ostojića i Orepića: Nagledao sam se generala poslije bitke...

27.10.2017 u 12:23

Bionic
Reading

Većinom glasova saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u petak je odlučio od sigurnosnih službi zatražiti da ih izvijeste o stanju u Agrokoru te je li zbog događanja u tom koncernu ugrožena nacionalna sigurnost.

Nije prošao zaključak predsjednika Odbora Ranka Ostojića (SDP) da se takvo izvješće zatraži od Vlade tj. premijera Andreja Plenkovića. Protiv njegovog zaključka bili s predstavnici vladajuće većine ocjenjujući da se, ako postoji elemenata nacionalne ugroze, jedino treba obratiti sigurnosnim službama.

Oporba i vladajuća većina veći dio sjednice raspravljali su o tome je li uopće trebala biti sazvana, a ne o temi 'Agrokor – eventualno ugrožavanje gospodarskih interesa Republike Hrvatske'.

Ostojić je kazao kako je sjednicu sazvao nakon izjave premjera Plenkovića da je Hrvatska izložena hibridnome ratovanju, želeći raspraviti tko, ako je tako, vodi takav rat i na koji način.

Kao jedan od razloga izdvaja i premijerovu ocjenu da predsjednica države nije dobro upućena u kondicije roll-up ugovora za Agrokor, kazavši kako se ne smije dogoditi da dvoje ljudi odgovornih za nacionalnu sigurnost nemaju identičan stav.

Na primjedbe vladajuće većine kako sjednica nije dobro pripremljena, odgovara kako je ne bi ni sazvao da postoje materijali, odnosno da nema otvorenih dvojbi i pitanja. 

  • +4
Članovi istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Vlaho Orepić (Most) potvrdio je Ostojićeve riječi da je bio inicijator sazivanja sjednice ne da bi politizirao, već da dobije odgovor na pitanje "omogućava li pravna pozicija kreditorima Agrokora samostalne ovlasti da provode nagodbe vjerovnika i restrukturiranje kompanije".

"Ako omogućava, treba hitno poduzeti mjere da se to promijeni i pronaći odgovornog za tu situaciju", poručio je.

Objava detalja iz ugovora Agrokora s grupom kreditora predvođenim fondom Knighthead bila je povod SDP-ove inicijative za pokretanjem procedure o opozivu vlade Andreja Plenkovića. Šef SDP-a Davor Bernardić rekao je da javnost ima pravo i mora znati sve o tom ugovoru.

'Tko je dao pravno mišljenje Ramljaku kad je dao upravljanje lešinarskom fondu?', pitao je Bernardić, prenosi N1 televizija.

Bernardiću je na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odgovorio HDZ-ov član tog odbora Milijan Brkić.

'Iznenađuje me način rada ovog odbora i mislio sam da ćemo se držati načina rada jer vi, predsjedniče Odbora (SDP-ov Ranko Ostojić), poznajete sigurnosni sustav i mislio sam da ćemo bar mi izbjeći politikantstvo.

To je vaša odluka i vaše pravo. Isto tako je pravo da svi govorimo svoj stav, ali trebamo se baviti nadležnošću ovog odbora, a to je nacionalna sigurnost. Ne znam jeste li dobili kakva izvješća iz nekih kompanija ili ste sazvali sjednicu kao još jednu političku pozornicu', rekao je Brkić.

A onda je saborskim kolegama, posebice bivšim ministrima unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i Vlahi Orepiću, očitao bukvicu.

'Žao mi je što neke kolege ne mogu shvatiti da su u opoziciji, što neki kolege imaju pošast sinkope i zaboravljaju neke stvari, što su radili i za što su bili odgovorni. Sve vlade kroz povijest, i HDZ i SDP, itekako su involvirane u rad Agrokora, a ova Vlada je prva rekla - dosta, nećemo više biti bankomat Ivici Todoriću. 

Vi ste, Ostojiću, bili ministar i vi, Orepiću, pa ne znam da ste se pretrgli informacijama i istragama na koje se sad pozivate. Ja sam se nagledao generala poslije bitke i onih koji imaju naknadnu pamet. Nemojte ovaj odbor miješati s istražnim povjerenstvom, ciljeve ste 90 posto precizirali vi, kolege iz SDP-a, pa nemojmo hrvatskoj javnosti prodavati maglu.

Kao prvi cilj ste stavili da se istražuje vrijeme od postanka kompanije, gospodine Bernardiću, a ako ne znate, dat ću vam da pročitate. Sva povjerenstva imaju isti način rada i kako vam to do sada nije smetalo, npr. kod Imunološkog zavoda. Što je sad novo, naviknite se na demokraciju, postoji većina i manjina, zakonski akti koji omogućuju naš rad.

Mislim da je ova sjednica sazvana kao pozornica na kojoj ćemo razgovarati politikantski. Štitimo li mi ovdje javni interes, čiji interes štitimo? Štitimo li mi na ovaj način Agrokor s 27 tisuća zaposlenih, vjerovnike, od koga mi branimo Agrokor, od kojeg naroda? Nemojmo raditi pozornicu i cirkus od Sabora i ovog časnog odbora', rekao je, prenosi N1 televizija, Milijan Brkić.