SABOR

Odbijena većina amandmana na financijske planove izvanproračunskih korisnika, u utorak rasprava o prijedlogu izmjena Ovršnog zakona

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2020 22:46
  • Objavljeno 23.11.2020 u 22:46
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Većina amandmana oporbenih zastupnika u Hrvatskom saboru na prijedloge financijskih planova Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2021. te projekciji planova za 2022. i 2023. u ponedjeljak su odbijeni.

Odbačeni su amandmani Mire Bulja (Most) kojima traži povećanje sredstava za izgradnju spojeva Ravča - Drvenik, Metkovića, Sinja, Knina, Drniša i Imotskog na autocestu A1. Također su odbijeni amandmani kluba zastupnika Mosta o izgradnji brzih cesta te izrada projekta sanacije Poljičke ceste i denivelacije u odnosu Zvonimirovu ulicu u Splitu.

Bulj je ministra prometa Olega Butkovića u raspravi nazvao "ministrom svog sokaka" koji financira najviše cestovnih projekata u svome kraju, jer, kako je rekao, "nije Hrvatska samo oko njegove kuće".

Nikola Grmoja (Most) apelirao je da se prihvaćanjem amandmana omogući bolja prometna povezanost kako bi se potaknuo rast gospodarstva, a time i ostanak stanovnika na tom području. U više navrata negodovao je što u sabornici nema ni jednog zastupnika vladajuće većine podsjećajući kako su iz Mosta dali amandmane na Državni proračun za područja od Iloka do Prevlake.

Državni tajnik Tomislav Mihotić rekao je kako je izgradnja brzih cesta vezana uz prostorne planove, a u Splitu uz izmjene generalnog urbanističkog plana.

Zastupnik Miro Bulj je u vezi s prijedlogom financijskog plana Hrvatskih voda upozorio da je u sinjskom kraju jedan od glavnih uzroka iseljavanja neizgrađena vodovodna mreže, jer još uvijek ima kućanstava koja nemaju pristup pitkoj vodi. Podsjetio je kako je to temeljeno ljudsko pravo i založio se za izgradnju vodovodne mreže na tom području. Bez navodnjavanja Sinjskog polja teško će biti održati poljoprivrednu proizvodnju i stanovništvo na tom području, upozorio je.

Zastupnici će izjašnjavanje i iznošenje stajališta o preostalim amandmanima koji se tiču godišnjih planova Hrvatskih željeznica i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastaviti i u utorak.

Sabor u utorak o prijedlogu izmjena Ovršnog zakona

Saborski zastupnici u utorak će nastaviti i izjašnjavanje i iznošenje stajališta o preostalim amandmanima na Državni proračun koji se tiču godišnjih planova Hrvatskih željeznica i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a razmotrit će i izmjene Ovršnog zakona.

Amandmani koje predlaže Miro Bulj i Klub Mosta tiču se sanacije odlagališta otpada i poticanje odvojenog prikupljanja otpada, dok zastupnik Žarko Tušek (HDZ) predlaže povećanje sredstava za program modernizacije i obnove pruga te izgradnju novub pruga i kolosijeka.

Zastupnici će raspravljati i o Prijedlogu izmjena i dopuna Ovršnog zakona, s Konačnim prijedlogom zakona, kojima se smanjuju troškovi ovršnog postupka te uvodi elektronička komunikacija kako bi bio jasniji, dostupniji i transparentniji.

Predlaže da se ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pokreće podnošenjem elektroničkog prijedloga putem informacijskog sustava javnom bilježniku koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu. Ujedno se propisuje da kada javni bilježnici provode postupovne radnje u ovršnom postupku oni to čine kao povjerenici suda.

Radi jačanja zaštite ovršenika ovim Zakonom se predlaže rješenje u kojem će javni bilježnik kada zaprimi uredan prijedlog ovrhovoditelja poslati prijedlog za ovrhu i pozvati ovršenika da ispuni svoj dug. Ako u roku od 15 dana ovrhovoditelj ne povuče svoj prijedlog za ovrhu, javni bilježnik će donijeti rješenje o ovrsi te isto dostaviti strankama.

Također se smanjuju troškovi postupka na način da više nema troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti jer se ista više ne izdaje na zahtjev ovrhovoditelja, već ju javni bilježnik izdaje ako u roku od 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.

Ujedno se uvodi pravilo da se prijedlog za ovrhu šalje na propisanom obrascu, brišu se odredbe o određivanju predvidivih troškova postupka te se uvodi jedinstvena naknada za postupanje javnih bilježnika u ovrsi. Isto tako, predviđena su poboljšanja odredbi o dostavi jer nakon dva bezuspješna pokušaja dostava se vrši putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti ovršeniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac e-Građani.

Radi zaštite dostojanstva ovršenika Zakonom se predlaže da se ovrha radi ispražnjenja i predaje nekretnine ne provodi u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja prema fizičkoj osobi koja ne obavlja određenu upisanu djelatnost te fizičkoj osobi koja obavlja određenu upisanu djelatnost ako se ovrha ne provodi u vezi s tom djelatnošću, odnosno da se provodi samo u iznimnim slučajevima. Ujedno se povećava iznos glavnice za koju se ovrha na nekretnini ne može pokrenuti s 20.000 na 40.000 kuna.

Zakonom se povećava broj primanja koja su izuzeta od ovrhe, kao što su: prigodne nagrade (božićnica, uskrsnica, regres), novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika, novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika.

Sjednica počinje u 9,30 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!