na međunarodnom forumu

Odao počast prijatelju: Putin održao minutu šutnje za Berlusconija

16.06.2023 u 19:13

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je od publike na ekonomskom forumu u St. Petersburgu zatražio da održi minutu šutnje u čast bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija koji je umro u ponedjeljak u 86. godini.

Putin, koji je u poruci sućuti ranije ovaj tjedan rekao da je smatrao Berlusconija dragim prijateljem i iznimnim političarem, rekao je publici:

"Nedavno je bivši premijer Italije gospodin Berlusconi preminuo. Učinio je puno da izgradi normalne dugotrajne odnose između Rusije i NATO zemalja. Bio je vrlo dobar čovjek, vrlo aktivan i energičan."

Dodao je: "Bez ikakva pretjerivanja smatram ga ličnošću svjetskih razmjera. Ispričavam se publici. Želio bih zamoliti za minutu šutnje u njegovu čast."

Baš kao i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, Berlusconi je održavao bliske veze s Moskvom tijekom prvih Putinovih godina u Kremlju od 2000. godine nadalje.

I Berlusconi i Schroeder su postali osobni prijatelji ruskog čelnika, dok ih je zapad kritizirao što su ostali uz njega i dugo nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine.