bitka za nasljeđe

Što će biti s Berlusconijevim poslovnim carstvom? Otvaranje testamenta bit će uzbudljivo...

15.06.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Poduzetnik Silvio Berlusconi iza sebe ostavlja veliku kompaniju koja osim TV-postaja uključuje banku, nogometni klub i poslove s nekretninama. Tko će u budućnosti preuzeti kontrolu u njegovom holdingu Fininvest?

'Grazie Silvio - Ciao papà'. Bijelo na plavom, oproštajna poruka za osnivača tvrtke se kreće preko digitalne trake tornja u Cologno Monzeseu, tradicionalnom sjedištu televizijske kuće Silvija Berlusconija i njegove obitelji.

U najvažnijim programima njegovih TV-postaja aktualni program je prekinut na dan Berlusconijeve smrti, poseban program je emitiran do kasno u noć - prvi put u povijesti Berlusconijeve televizije bez reklamnih pauza, piše Deutsche Welle.

'Linija apsolutnog kontinuiteta'

Televizijski posao oduvijek je bio u srcu ekonomskog carstva Silvija Berlusconija. Međutim, nakon smrti osnivača tvrtke, vodeći talijanski poslovni list Il Sole 24 Ore procjenjuje da se 'carstvo' mora suočiti s 'mnogim izazovima'.

Kako bi obuzdali nagađanja o budućnosti imperija, petero Berlusconijeve djece je na dan očeve smrti uvjeravalo tržište: 'Aktivnosti će se nastaviti linijom apsolutnog kontinuiteta.'

Osobito je uzbudljiva budućnost obiteljskog televizijskog posla, uvijek 'krave muzare' u tvrtkama i odlučujućeg faktora uključenog u politički uspon Silvija Berlusconija. Tvrtku koja ima praktički monopol na talijanskoj komercijalnoj televiziji, vodi najstariji sin Piersilvio Berlusconi. Ovaj 54-godišnjak je izvršni direktor Mediaset grupe od 2015., koja je prije gotovo godinu dana preimenovana u Media for Europe (MFE) - kako bi jasno dala do znanja da obitelj Berlusconi sebe vidi kao igrača ne samo u talijanskom, već i u međunarodnom televizijskom poslu.

Jaka pozicija na talijanskom tržištu

Međutim, domaće tržište je i dalje privredni temelj poslovanja. Predvođeni trima najvažnijim programima MFE-a Canale 5, Rete 4 i Italia 1, Berlusconijevi kanali prvi su se put po tržišnom udjelu gotovo izjednačili s talijanskim državnim servisom RAI, koji je 99,56 posto u rukama Ministarstva financija.

Prošle su godine Berlusconijevi programi dosegnuli prosječnu gledanost od 36,2 posto u udarnom terminu. 55 posto talijanskog tržišta TV-oglašavanja u rukama je MFE-ove Berlusconijeve tvrtke Publitalia.

Na međunarodnom TV-tržištu, koje je godinama u teškoj situaciji, Berlusconijeva se televizijska kuća relativno dobro držala. Izlet na digitalnu pay-TV je doduše propao, Mediaset Premium prekinut je 2019. S platformom za streaming Mediaset Infinity tvrtka Berlusconi sada se pokušava uključiti u internetsko poslovanje, a uspješni su i novi specijalizirani TV-kanali MFE-a.

U 2021. godini tvrtka je ostvarila neto dobit od 374 milijuna eura, u kriznoj 2022. godini još uvijek je dobit iznosila 216,9 milijuna. Pokušaj preuzimanja francuske medijske grupe Vivendi nije uspio 2021.

Planovi za cijelu Europu

Mediaset je dugo imao koristi od političke zaštite Silvija Berlusconija. Ali Piersilvio Berlusconi je kao izvršni direktor slobodno djelovao. Za razliku od svog pokojnog oca, njega ne vodi nikakav politički osjećaj. Piersilvio sebe vidi kao poslovnog menadžera, ništa drugo u životu nije radio. Od 1992. godine radi u tvrtkama obiteljske grupacije.

Vrijeme kada mu je otac ušao u politiku, rekao je prije nekoliko godina Piersilvio Berlusconi, za njega je bila 'noćna mora'. Značajno mirnijeg karaktera od svog oca, Piersilvio, koji je godinama studirao filozofiju, nedavno je iz programa izbacio trash-emisije.

Međunarodno poslovanje je u rukama Piersilvija, a kao glavni menadžer on je nastavio s povećanjem udjela MFE-a u njemačkoj tvrtki ProSiebenSat.1. Piersilvio Berlusconi rekao je da bi želio proširiti obiteljsku televiziju u 'paneuropsku tvrtku'. Osim u Italiji i Njemačkoj, MFE je prvenstveno aktivan na španjolskom televizijskom tržištu.

No Berlusconijeva grupa puno je više od medija. Obiteljski holding zove se Fininvest i njime od 2005. godine upravlja Berlusconijeva najstarija kći Marina. O toj 56-godišnjakinji više se puta govorilo kao o očevoj nasljednici u politici, primjerice kada je Silvio Berlusconi 2013. morao podnijeti ostavku na sve političke dužnosti nakon što je osuđen za poreznu prevaru.

No, Marina nije pokazala ambicije za prelazak u politiku. Slovi kao stroga menadžerica sa snažnim vodstvom i godinama drži Fininvest na putu do uspjeha. Fininvest je prema bilanci od 30. rujna 2022. u prethodnoj godini imao promet od 3,8 milijardi eura, uz neto dobit od 360 milijuna.

  • +17
Sprovod Silvija Berlusconija Izvor: Profimedia / Autor: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

Dionice podijeljene djeci

Osim medijske tvrtke MFE, Fininvest uključuje i izdavačku kuću Mondadori, banku Mediolanum s osiguravajućim društvima, nogometni klub AC Monza, milansko kazalište Manzoni, tvrtku za nekretnine Fininvest Real Estate & Services, ali i zrakoplovnu kompaniju Alba Servizi Aerotrasporti, koja upravlja s tri vlastita aviona te jednim helikopterom, kao i udjelima u talijanskim tvrtkama za digitalno financiranje Soldo i Satispay. Prema vlastitim izjavama, tvrtke Fininvest Holdinga zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi.

Što će biti s Berlusconijevim poslovnim carstvom? To bi sada trebala odlučiti njegova djeca. Silvio Berlusconi je u svojim rukama sve do smrti zadržao 61 posto Fininvesta. Marina i Piersilvio (koji potječu iz Berlusconijevog prvog braka s Clarom Dall'Oglio) posjeduju po 7,65 posto. Ostala djeca Barbara, Elenora i Luigi (iz braka s Veronicom Lario) preko holdinga Quattrodicesima zajedno drže 21,42 posto udjela u Fininvestu.

Otvaranje testamenta bit će uzbudljivo. Očekuje se da je Silvio Berlusconi odredio kako će njegov udio u Fininvestu biti podijeljen između njegove djece - i tko će imati kakvu moć u budućnosti.