TKO JE DINKO ČUTURA?

Odani vojnik HDZ-a: S Karamarkom brijao po Peščenici, a Hasanbegović mu oteo fotelju

12.05.2017 u 13:56

Bionic
Reading

Državni arhiv ovoga je tjedna dobio novog ravnatelja – Dinka Čuturu. Taj osebujni odani vojnik HDZ-a, povjesničar i arheolog, studentski kolega Tomislava Karamarka, koji je dio svog života također proveo radeći u arhivu, desetljećima uspješno pliva na političko-kulturnoj sceni. Čutura je danas član Središnjeg odbora HDZ-a, a u Državni arhiv dolazi s ravnateljske pozicije izdavačke kuće AGM koja je pod patronatom Zagrebačkog holdinga

Čutura je rođen u Mostaru 1959. godine, a u Zagrebu živi od svoje prve godine, hvali se u službenoj biografiji. Iste je godine na svijet u Zadru stigao i Tomislav Karamarko. Životni putovi tog dvojca susrest će se potkraj 70-ih godina na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje su obojica studirali povijest, s tim da je Čutura studirao i arheologiju. Karamarka i Čuturu veže još nešto: Peščenica. Obojica su živjeli o tom zagrebačkom kvartu za čiji je kultni status zaslužan Karamarkov prijatelj Željko Malnar.

Početkom Domovinskog rata Čutura zapovijeda Kriznim stožerom Peščenica, a kao pregovarač ulazi u vojarnu Borongaj u kojoj je tada bila neprijateljska vojska. Krajem 1991. je mobiliziran, a ratne dane provodi na bojištu na Baniji i u dubrovačkom zaleđu.

Iz uniforme se skida 1992. i tada počinje njegova politička karijera. U dva je navrata bio saborski zastupnik, a do 2000. drma zagrebačkim ogrankom HDZ-a kao tajnik gradskog odbora i predsjednik Kluba stranke u Skupštini.

Najdulje se zadržava u Hrvatskom vojnom muzeju na čelu kojeg je bio gotovo 13 godina, do 2012. U međuvremenu je predavao povijest na Visokoj policijskoj akademiji, Zapovjedno-stožernoj školi Oružanih snaga, a potom i na Visokoj učiteljskoj školi u Petrinji.

Unatoč vezama s bivšim šefom HDZ-a koje sežu u studentske dane, Karamarko je početkom 2016. za ministra kulture izabrao Zlatka Hasanbegovića, mlađeg kolegu povjesničara kojem su arhivi, baš kao i njemu i Čuturi, u malom prstu. Čuturi je tada titula izmaknula, iako se spominjao kao izgledni HDZ-ov ministar kulture.

Ipak, za njega se našlo kakvo-takvo rješenje. Prije pola godine stavljen je na čelo nakladničke kuće AGM, gubitaša u vlasništvu Zagrebačkog holdinga. Šest mjeseci kasnije, za Čuturu, odanog vojnika HDZ-a koji je bio član Središnjeg odbora stranke i u vrijeme Karamarka i u vrijeme Andreja Plenkovića, našla se adekvatnija pozicija.

Naime, Državni arhiv bio je obezglavljen nakon što je 2016. tadašnji ministar kulture Hasanbegović smijenio ravnateljicu Vlatku Lemić. Do Čuturina imenovanja, na čelu Državnog arhiva bio je vršitelj dužnosti.

Čutura, koji se bavio privatnim arhivima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i memoarima Vladimira Šeksa, s bratom blizancem, glumcem Mladenom Čuturom, jedno je vrijeme vedrio i oblačio zagrebačkom kulturnom scenom. Dinko je bio šef kluba HDZ-a u zagrebačkoj Skupštini, a Mladen šef Gradskog ureda za kulturu.

Braća su glumila u seriji 'Nepokoreni grad', 'Putovanje u Vučjak' te u igranom filmu Tomislava Radića 'Holding'.