BITKA ZA MINISTRA KULTURE

Jedan ima potporu branitelja, a drugi drži govore na Bleiburgu

21.01.2016 u 10:45

Bionic
Reading

Posljednji popis imena budućih ministara u vladi Tihomira Oreškovića donosi još uvijek nerazjašnjenu situaciju oko ministra kulture, a neslužbeno se navodi da su u igri ostali ranije najavljivani Dinko Čutura i novo ime - Zlatko Hasanbegović

Ime Dinka Čuture tek se nedavno pojavilo na listi ministarskih kandidata, a tek sinoć na listi potencijalnih osvanulo je ime Zlatana Hasanbegovića koji se negdje piše i kao Zlatko. Obojica su povjesničari.

Dinko Čutura rođen je u Mostaru i jedan je od osnivača HDZ-a te je bio ravnatelj Vojnog muzeja. Doktorirao je je 2012. povijesne znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temi 'Stjepan Sarkotić – časnik, strateg i političar', navodi njegova biografija na Wikipediji. Nedavno je bio jedan od govornika na promociji knjige Zdravka Tomca 'Sudbinski izbori - oni ili mi' i predstavljen je kao potpredsjednik Akademske zajednice HDZ-a 'Ante Starčević'. Kad se Čuturu prvi put spomenulo u javnosti kao kandidata, dometnuto je da ima potporu Akademske zajednice HDZ-a te branitelja jer je i sam bio branitelj. Čutura je bio saborski zastupnik HDZ-a od 1995. do 2000. te član Skupštine Grada Zagreba od 1996. do 2000. godine.

Njegov spominjani protukandidat Zlatan Hasanbegović povjesničar je koji radi na Institutu Ivo Pilar, ima dvije svoje knjige na temu muslimana u Zagrebu i Hrvatskoj te niz znanstvenih tekstova. U njegovoj se biografiji navodi da je član Počasnog bleiburškog voda, a na Bleiburgu je održao govor 2012. u kojem je uglavnom kritizirao Sabor RH koji je odbio pokroviteljstvo nad okupljanjem u Bleiburgu. Hasanbegović je ranije bio predsjednik Mladeži Hrvatske čiste stranke prava koja na svojim stranicama ističe da je Mladež tek njegovim dolaskom ojačala i dobila na značaju, a u novije doba politički se isticao kao vrlo blizak suradnik Željke Markić i tima građanske udruge U ime obitelji koja je pokrenula i odradila cijelu inicijativu vezanu uz referendum za unošenje definicije braka u Ustav.