koronavirus u hrvatskoj

Od četvrtka nove mjere: Sve ostaje po starom, osim ako imate covid potvrdu. U tom slučaju padaju gotovo sva ograničenja

30.06.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Od sutra su na snazi, kako je i ranije najavio Nacionalni stožer civilne zaštite, nove epidemiološke mjere. Najveće izmjene događaju se vezano uz covid potvrde

Stožer je, suočen s padom tempa cijepljenja, odlučio uvesti benefite za one koji imaju digitalne potvrde. Od 1. srpnja ograničenje broja osoba na okupljanjima neće biti maksimalnih stotinu osoba, ukida se ograničenje broja okupljenih, kao i vremensko ograničenje samog događaja.

No sve to uz veliko 'ali'.

Organizatori događaja koji žele ovakva pravila morat će inzistirati na tome da svi gosti imaju covid digitalnu potvrdu.

CovidGO još nedostupan za androide

Covid potvrda od sutra bi trebala vrijediti za prelazak granice svih 27 država članica Europske unije plus Švicarska, Lihtenštajn, Island i Norveška. Konačan rok za prilagodbu je 15 kolovoza.

U Hrvatskoj je zasada aplikacija za skeniranje Covid potvrde dostupna samo na App storeu. Hrvatsku aplikaciju CovidGO i dalje ne mogu skinuti korisnici android sustava.

Nju mogu dobiti cijepljeni, oni koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli koronu ili friško testirani, naravno s negativnim rezultatom.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Organizatori takvih događanja morat će osigurati da svo osoblje i svi gosti imaju covid potvrde koje će preko QR koda očitavati mobilnom aplikacijom.

'Glavne značajke su još veće otvaranje, tako da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na Covid-19 imati mogućnost sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera. Logika je da se može otvoriti i ono što je do sada bilo zatvoreno, idemo afirmativno, vjerujemo u svijest ljudi da je svima u interesu da ovo razdoblje pred nama prođe najbolje moguće uz najmanje rizika', kazao je šef je Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović prošlog tjedna.

Dakle, od sutra za one koji nemaju potvrdu i organizatore događaja koji se ne odluče na varijantu primanja samo gostiju s potvrdama vrijede ista pravila kao do sada. Okupljanje do stotinu osoba i razlaz do ponoći.

Zabrana prodaje alkoholnih pića od sutra vrijedi od 24 do 6, a radno vrijeme pekarnica je do 24 sata.

  • +17
Zagreb: Slavlje nakon autogola i vodstva Hrvatske protiv Španjolske Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

Kafići će zbog stvaranja gužvi moći usluživati samo goste koji sjede.

Noćni klubovi pak od sutra smiju raditi bez ograničenja radnog vremena, no samo na otvorenom i smiju primati samo goste s covid potvrdama, čime Stožer očito želi potaknuti mlade na cijepljenje, jer bez potvrde nema ni ulaska u noćni klub.

  • +16
U Domu sportova cijepljenje bez naručivanja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

I sportska natjecanja moći će primati više od stotinu gledatelja samo uz covid potvrde. Ako organizator to ne želi, onda i dalje vrijedi pravilo od najviše stotinu gledatelja uz sve epidemiološke mjere.

Sajmovi na otvorenom smiju raditi uz nošenje maski, dok su sajmovi na zatvorenom zabranjeni.

A što s kinima i kazalištima?

Za njih vrijede dosadašnja pravila od četiri metra po osobi, osim ako svi sudionici imaju covid potvrde.

Organizatori javnih događanja na kojima će biti prisutne samo osobe koje posjeduju EU digitalnu covid potvrdu obvezni su, najkasnije sedam dana prije održavanja, obavijest o namjeri organizacije takvog okupljanja, s naznakom mjesta i vremena održavanja te očekivanog broja prisutnih osoba, dostaviti stožeru jedinice lokalne samouprave na čijem području će se takvo javno događanje, odnosno okupljanje, održati te zatražiti prethodnu suglasnost za održavanje. Nadležni stožer civilne zaštite obvezan je na zahtjev za izdavanjem prethodne suglasnosti odgovoriti u roku od tri dana od njegovog zaprimanja. Prethodna suglasnost može se dati samo za javna događanja i okupljanja na kojima će svi sudionici posjedovati EU digitalnu covid potvrdu.