ZA VIKEND STIŽE LJETO

Od srijede sve više sunca i prema +30

12.06.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Nakon dužeg razdoblja vrlo promjenjivog vremena tijekom kojeg je u nekim dijelovima Hrvatske već u prvom dijelu lipnja palo više kiše od mjesečnog prosjeka, konačno nam od petka slijedi više stabilnijih i sunčanih dana, a za vikend i početkom sljedećeg tjedna zavladat će pravo ljeto, najavljuju prognostičari

U utorak će u unutrašnjosti Hrvatske još biti pretežno oblačno uz kraća sunčana razdoblja kojih će biti više na istoku Slavonije. Očekuje se povremena kiša ili pljuskovi s grmljavinom koji bi ponegdje mogli biti izraženiji, a postoji i mogućnost grmljavinskog nevremena, osobito na području Slavonije. Vjetar će uglavnom biti slab južni, a poslijepodne prolazno umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najviša tempreatura od 21°C na zapadu do 27°C na istoku Slavonije.

U utorak će i na Jadranu biti vrlo promjenjivo. Na sjevernom i većem dijelu srednjeg Jadrana izmjenjivat će se oblačna i sunčana razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegdje je moguće i izraženije nevrijeme. U dijelu srednje i u južnoj Dalmaciji bit će većinom suho. Tijekom jutra jugo će stalno jačati, a sredinom dana na moru su ponegdje mogući vrlo jaki do olujni udari. Popodne će na sjevernom Jadranu zapuhati umjeren vjetar sa zapada i sjeverozapada koji će se prema večeri širiti i na Dalmaciju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 13 do 17°C, a uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne na sjevernom Jadranu kretat će se od 19 do 24°C, a u Dalmaciji od 25 do 30°C.

U srijedu će na kopnu biti djelomično sunčano, a uz povremeno više oblaka moguća je mjestimična kiša ili pljuskovi s grmljavinom, uglavnom sredinom dana i poslijepodne. Veća vjerojatnost za oborine bit će u Gorskom kotaru i Lici te u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, a poslijepodne sjeverozapadni. Jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15°C, a najviše dnevne od 22 do 26°C.

U srijedu će u Dalmaciji biti pretežno sunčano i suho. Na sjevernom Jadranu bit će promjenjivo - još će povremeno biti malo kiše ili slabih pljuskova. Puhat će većinom slab do umjeren jugozapadnjak, a na moru sjeverozapadnjak. Navečer će puhati slaba bura. Jutro će biti neznatno svježije. Najviše dnevne temperature na sjevernom će se Jadranu kretati od 22 do 24°C, a u Dalmaciji od 25 do 30°C.

U četvrtak će na kopnu biti pretežno sunčano s povremenom umjerenom naoblakom i uglavnom suho. Ponegdje je još moguć kratkotrajan pljusak uglavnom na sjeverozapadu. Jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15°C, a najviše dnevne od 23 do 27°C.

U četvrtak će na Jadranu biti pretežno vedro. Na njegovu sjevernom dijelu u početku još može biti umjerene naoblake, uglavnom na riječkom području uz mogućnost slabog pljuska. Puhat će umjeren, na moru povremeno i pojačan zapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperature zraka bit će bez promjene – jutarnje od 15 do 20°C, a najviše od 25 do 30°C u unutrašnjosti Dalmacije.

U petak će u cijeloj RH biti pretežno sunčano i vrlo toplo, a u dane vikenda i vruće. U subotu i nedjelju temperature će se kretati oko 30°C pa nas očekuje pravi ljetni ugođaj. Dakle, od petka nam slijedi stabilnije razdoblje koje će se protegnuti i na početak sljedećeg tjedna, rekao je Roland Bjelobrk, član tima udruge Crometeo.

198778,185747,180787,154905

Zanimljivosti

Lipanj je u našoj zemlji počeo uz dosta kiše, tako da je u mnogim krajevima, prvenstveno u Zagrebu i okolici te mnogim dijelovima središnje Hrvatske, već premašena mjesečna kvota kiša (između 80 i 100 l po m2) iako još nije ni polovica mjeseca. To je posljedica tzv. europskih monsuna koji se javljaju u lipnju, a ove su godine pokazali svoj utjecaj u punoj mjeri.