tajnoviti predsjednički kandidat

Zoran Milanović lani je u Hrvatskoj zaradio više od pola milijuna kuna, pitali smo ga koga je savjetovao

05.07.2019 u 15:45

Bionic
Reading

Konzultantska tvrtka EuroAlba Advisory, u vlasništvu predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, lani je prikazala oko 745 tisuća kuna prihoda. Od toga je 535 tisuća kuna, prema podacima iz financijskog izvješća, ostvarila od prodaje usluga na domaćem tržištu. Pitali smo Milanovića tko ga je točno angažirao i za koje poslove

Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić nakon konzultacija sa šefom rekao nam je sljedeće:

'Nijedna tvrtka s kojom je EuroAlba Advisory surađivala u Hrvatskoj nije ni na koji način povezana s državom, ni na središnjoj ni na lokalnoj razini', izjavio je Jelić za tportal.

Zbog ugovora o tajnosti, odnosno obaveze da za iznošenje povjerljivih podataka treba dobiti dopuštenje druge strane, Milanović ne može otkriti, objasnio je njegov glasnogovornik, imena domaćih tvrtki i osoba koje je savjetovao.

Podsjetimo, bivši premijer i predsjednik SDP-a osnovao je EuroAlba Advisory 2016. godine, dva mjeseca nakon što je izgubio parlamentarne izbore.

Poslovanje tvrtke ima uzlaznu putanju. Lanjskih 750 tisuća kuna prihoda je za 20-ak posto više nego što je prikazao u 2017., kada je imao promet od 625 tisuća kuna.

Nakon plaćanja poreza prošle godine ostalo mu je 553 tisuće kuna dobiti, što je povećanje za oko 93 tisuće kuna u odnosu na godinu prije. Svu dobit Milanović je uložio u daljnje poslovanje.

  • +14
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iz financijskog izvještaja da se iščitati kako je bivši hrvatski premijer sam sebi isplaćivao oko 3300 kuna plaće. Milanović je jedini vlasnik, direktor i zaposlenik tvrtke.

Od ukupno 745 tisuća kuna prihoda Milanović je lani 210 tisuća kuna ostvario prodajući svoje usluge inozemnim kupcima. Koga je točno savjetovao u 2018., nije poznato, osim što se zna da je u više navrata putovao u Kinu te u Rusiju.

U 2017. Milanovićeve konzultantske usluge u inozemstvu povezivale su se s Edijem Ramom, albanskim premijerom, vezano uz pristup te države Europskoj uniji.

Od savjetovanja u Hrvatskoj Milanović je lani, kao što smo već naveli, uprihodio 535 tisuća kuna, 20 tisuća kuna manje nego 2017. godine, a mediji su često bivšeg SDP-ova premijera povezivali s tvrtkom Crodux Ivana Čermaka.

Uz svoje konzultantske poslove, Milanović od studenog 2017. ima angažman u Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, u kojoj ima funkciju predsjednika Diplomatskog vijeća.