SPORNO PUTOVANJE

Novaković: 'Moramo znati je li Milanović išao službeno ili privatno u Albaniju. Nadamo se da ove neće biti još jedan Helsinki'

25.08.2020 u 19:26

Bionic
Reading

Novaković kaže da očitovanje nije dovoljno te da još uvijek čekaju dokumentaciju

Predsjednik Zoran Milanović nije davao izjave u Gruborima danas, ali je njegov Ured priopćio da je predsjednik 12. i 13. kolovoza s Hvara otišao u Albaniju na poziv premijera Edija Rame, u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti pa su troškovi puta podmireni iz proračuna, a smještaj je osigurao domaćin. S Pantovčaka su ponovili da Zoran Milanović nije savjetovao albanskog premijera, zbog čega je i prijavljen za sukob interesa.

Nataša Novaković, predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, potvrdila je za RTL Danas da je odgovor stigao danas popodne kao i da postoje neke kontradiktorne informacije.

"Povjerenstvo ima iz njegovog Ureda dopis kojim se mediji obavještavaju da će 12. i 13. kolovoza biti odsutan jer ima privatni put u Albaniju. S druge strane danas smo dobili dopis da je bio na službenom putu. Nismo dobili dokumentaciju koju Povjerenstvo traži kako bi se potvrdilo ono što dužnosnik navodi. Morat ćemo ponoviti dopis kako bismo dobili dokumentaciju iz koje se vidi tko je platio put, zbog čega je išao, je li išao službeno ili ne, ovo samo očitovanje nije dovoljno", kazala je Novaković dodajući da će se Povjerenstvo nastaviti baviti ovim slučajem.

Predsjednica Povjerenstva kako su putovanja oduvijek bila interesantna pa pritom podsjeća na odlazak bivše predsjednice Grabar-Kitarović u SAD te putovanje u Helsinki za koje nikad nisu dobili dokumentaciju.

"Nadam se da ovo neće biti još jedan Helsinki i da ćemo dobiti dokumentaciju iz koje se može nešto zaključiti i zatvoriti predmet.''

Istječe rok za predaju kartica članova nove Vlade. Novaković je kazala da one još pristižu, te da treba proći još neki period da ih dobiju i u fizičkom obliku. Nakon toga prolaze administrativnu provjeru, a sve bi trebale biti objavljene za nekih 10-ak dana. Ukoliko ju netko ne preda, u roku od 15 dana morat će podnijeti Povjerenstvu karticu.

"Mislim da se sada puno ozbiljnije pristupa imovinskoj kartici zbogf afera koje su bile prisutne prošle i pretprošle godine. Čini mi se da se nastoje što detaljnije ispuniti. Još uvijek ima pitanja. Mi stojimo na raspolaganju. Još uvijek neke stvari ne navode, drugu javnu funkciju. U ovim novim karticama negdje i nedostaju. Uvijek bi se trebali obratiti da im pomognemo ako imaju pitanje", kazala je Novaković i potvrdila da će Povjerenstvo detaljno provjeriti postoji li nesrazmjer u imovini dužnosnika.