višak novca

Država planira od narodnih obveznica zaraditi milijardu eura, a evo što mogu očekivati građani

22.02.2023 u 20:39

Bionic
Reading

Što s izdavanjem narodnih obveznica može dobiti država, a što građani?

'Ako primjerice uložite višak novca u kupnju deset tisuća eura vrijednih obveznica možete za dvije godine zaraditi nemalih 650 eura i to bez poreza pa je najisplativija štednja jer u bankama su kamate minimalne tek oko 0,3 posto. Rizici uvijek postoje i treba biti oprezan.

Ako želite prodati obveznice na burzi prije roka dospijeća tada postoji mogućnost dodatnih troškova.

Država ovim izdanjem od milijardu eura odustaje od zaduživanja u inozemstvu iako nam je kreditni rejting bolji, no Vlada želi ojačati tržište kapitala i stvoriti širu bazu vjernih ulagača.', objasnila je novinarka HTV-a Zvjezdana Heina.

U Hrvatskoj je u srijedu ujutro, prvi puta, počeo upis državni obveznica najmijenjenih građanima, takozvanih narodnih obveznica. Minimalni ulog je 500 eura, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati je 3,25 posto godišnje. Dospijeće obveznice je 2025., a upisivat će se u dva kruga: prvi je za građane i traje od danas do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga, upis za građane se zatvara, a 3. ožujka otvara za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan. Upis narodnih obveznica moći će se obavljati u više od 500 poslovnica u šest banaka, a država očekuje milijardu eura.

Obveznice su se mogle upisati i putem digitalnih kanala, i to u dvije banke. 

Upis ne traje dugo. Treba ponijeti osobnu iskaznicu, a strani državljani i potvrdu o rezidentnosti. Ako se obveznice upisuju za nekog drugog, tada je potrebna i ovjerena punomoć. Nakon toga popunjava se upisnica i slijedi uplata željenog iznosa.

Koliko je ljudi upisalo narodne obveznice te koje iznose namjeravaju posuditi državi, neće se znati prije 1. ožujka. 

'Dok je knjiga upisa otvorena, takozvani silencio stampa, banke komuniciraju s Ministarstvom financija i to je to', kazala je direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko za HTV.

Datum izdavanja obveznice je 8. ožujka, a dan poslije uvrstit će se na Zagrebačku burzu. Ako nekomu novac zatreba prije isteka roka od dvije godine, obveznicu može prodati na burzi. No pitanje je po kojoj cijeni.

'Kod državnih obveznica je sigurno bolja situacija, tu su rizici neusporedivo niži negoli kod korporativnih obveznica. Vjerujem da će Vlada učiniti sve da ne dođe do toga da počne padati vrijednost glavnice uložene u to. Vlada bi morala osigurati otkup svih onih dionica koje budu ponuđene prije roka dospjeća', ističe ekonomski analitičar Damir Novotny