hrvoje japunčić

Financijski analitičar: Čisto matematički, ne vidim razloga za navalu na narodne obveznice

21.02.2023 u 17:59

Bionic
Reading

U srijedu kreće upis narodnih obveznica. Isplati li se ući u ovu priču, kome i imaju li narodne obveznice ikakve ozbiljne rizike?

'Što se tiče interesa, ako gledamo čisto matematički, s polazišta ekonomski logike, ne vidim razloga. Kretanja inflacijskih stopa i prinosa u ovoj godini nadmašuju mogući prinos koji će biti na samom dužničkom papiru. S druge strane, ja ću osobno reći da smatramo da ćemo iduće godine u Hrvatskoj i na razini EU-a biti biti svjedoci daljnjeg snižavanja inflacijskih pritisaka. U konačnici, tko se stvarno odluči da upiše vrijednosi papir i drži ga dvije godine, moguće da mu matematika omogući da ostvari efektivno neki mali prinos ili manji gubitak', rekao je financijski analitičar Hrvoje Japunčić gostujući u Newsroomu N1 Televizije.

Napominje kako će početkom ožujka, kada papir bude uvršten na Zagrebačku burzu te svi koji su se upisali i dobili elektronski zapis, u slučaju da imaju potrebe za tim sredstvima, moći dati nalog brokeru da prodaju obveznice.

'Vjerujem da će postojati likvidnost tog papira na Zagrebačkoj burzi i u ukupnom upisu vjerujem da će biti određen postotak institucionalnih investitora', kaže Japunčić.

'Bitno je istaknuti da je moguće radi inflacijskih pritisaka da u sljedećem vremenu, od uvrštenja na burzu do dospijeća, moguće je da će cijena papira varirati i u tom kotekstu postoji mogućnost da će se moći ostvariti kapitalni gubitak, ali i dobitak. Ako držite neki papir dvije godine, nakon toga poreza na kapitalnu dobit nema, ali ako imate aktivnije trgovanje, onda tu dolazite do situacija da možda platite porez na kapitalni dobitak razlike u cijeni. Ako ćete aktivnije trgovati u tom razdoblju, moguće je da se javi aspekt poreza', upozorava Japunčuć.

Ekonimista je objasnio kako su u bivšoj Jugoslaviji postojala slična izdanja koja su bila usmjerena na određene infrastrukturne objekte. Napominje kako je u ovom slučaju, po onom što je iskomunicirano, da će sredstva biti upotrebljena za potrebe refinanciranja.

'To je papir kojim se plaćaju dospijeća obveza koje su pred nekoliko godina napravljene od Republike. Što apsolutno ne znači da možda za nekoliko mjeseci nećemo biti svjedoci da se RH odluči na izdanje novog papira koji će biti usmjeren ka investicijama, na primjer u pogledu zelene tranzicije. Neke EU članice su to već počele počele prikupljati na razini države', rekao je Japunčić.