ministar financija

Primorac: Obveznice su prije svega za one građane koji će ih držati do dospijeća

21.02.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac apelirao je utorak na građane da u državne obveznice ulažu onu štednju koja im neće biti potrebna u iduće dvije godine, jer oni koji će obveznice držati do isteka roka dospijeća mogu biti "apsolutno mirni i sigurni" da će dobiti nominalni iznos koji su uložili te kuponsku kamatnu stopu

Primorac je to izjavio na konferenciji za medije u Banskim dvorima nakon sastanka parlamentarne većine, na kojoj je bilo riječi o ponudi državnih obveznica uz izravno uključivanje sektora građanstva, čiji upis počinje sutra.

"Ovo je prije svega namijenjeno za građane koji obveznicu planiraju držati do dospijeća. Utoliko, mogu biti apsolutno mirni i sigurni da će dobiti svake godine kuponsku kamatnu stopu od minimalno 3,25 posto, kao i nominalni iznos koji su uložili, po isteku roka dospijeća", istaknuo je Primorac.

Ukoliko građani koji kupe obveznice i kane ih prodavati na sekundarnom tržištu, postoji mogućnost da ne dobiju nominalni iznos koji su uložili te da taj iznos bude i manji.

"Ako će obveznicu prodavati ranije, postoji mogućnost, koja uopće nije neizvjesna, da će dobiti nešto manje novca", upozorio je Primorac.

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, a prvi će biti otvoren za građane od srijede, 22. veljače u osam sati do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Kamatna stopa može biti i veća

Prema jučer objavljenom javnom pozivu, minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati na obveznice iznosit će 3,25 posto godišnje. Primorac je izjavio da će se prilikom izdanja obveznice pratiti tržišni uvjeti, a stopa koja će biti konačna može biti i veća od minimalne, ali ne i manja.

Benefit ovog izdanja za građane, po Primorčevim riječima, vrlo je jasan, s obzirom da su kamate na štednju u bankama, pa i onu oročenu, relativno niske u odnosu na kamatnu stopu koja će biti u izdanju državnih obveznica. "Ona će biti otprilike deset puta veća u odnosu na ono što građani trenutno dobivaju u bankama", istaknuo je ministar financija.

Ciljani nominalni iznos izdanja je milijardu eura, minimalni ulog će biti 500 eura, kao datum izdanja obveznice predviđen je 8. ožujka, a njezino dospijeće dvije godine kasnije, 8. ožujka 2025. godine.

Upis u više od 500 poslovnica banaka

Upis će se obavljati u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja - Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke - i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka.

Ulagatelji u prvom krugu mogu biti punoljetne fizičke osobe koje su hrvatski državljani, kao i punoljetne osobe, strani državljani, koji su rezidenti u RH, a na stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze su dostupne važne informacije oko izdanja i upisa, pa tako i za one građane koji nisu klijenti jedne od banaka koje su vodeći agenti i suaranžeri izdanja, rekao je Primorac, koji je građane uputio i na online brošuru o obveznicama koju je objavila Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Građani po upisu mogu odmah i uplatiti željeni iznos obveznica, mogu to učiniti i kasnije, zaključno do 1. ožujka, pri čemu Primorac savjetuje da je to bolje učiniti što prije.

Poanta da što više građana sudjeluje u izdanju

Vodit će se računa da što više građana sudjeluje u izdanju obveznice, pa će se, u slučaju da upisani iznos od strane građana bude daleko veći od ciljanih milijardu eura, "podvući linija" te bi se onima sa značajnijim uplatama dio sredstava vratio na račune. "To znači da nećemo proporcionalno svima smanjivati iznose. Poanta je da što više građana sudjeluje u izdanju", izjavio je Primorac, dodavši da je cilj građanima s manjim iznosima omogućiti maksimalan upis.

Istaknuo je da institucionalni investitori nisu isključeni iz ovog izdanja te da će oni upisati ono što ostane neupisano od strane građana. Upitan hoće li uopće biti drugog kruga i upisa za institucionalne ulagatelje ukoliko interes građana bude značajno veći od ciljanog, Primorac je rekao da će u svakom slučaju truditi da jedan dio iznosa ostane i za njih.

"Građani, ukoliko im sredstva budu trebala i ako će obveznice prodati na sekundarnom tržištu, dakle na burzi, s ciljem osiguranja minimalne likvidnosti na sekundarnom tržištu ostavit će se jedan dio za institucionalne investitore, kako bi oni upisali u startu te obveznice, da bi ih imali uopće na svojim pozicijama i da mogu s njima trgovati. To će biti jedan manji iznos u odnosu na cjelokupno izdanje, ali mislim da je svakako dobro da on postoji", pojasnio je Primorac.

Primorac je nesuvislima ocijenio teze oporbe da će se s prikupljenim novcem financirati predizborna kampanja i kupovati glasovi birača, ponovivši da je namjena ovog izdanja refinanciranje postojećih obveza. Podsjetimo, početkom ožujka državi dospijeva na naplatu 1,5 milijardi dolara euroobveznice, a financijska tržišta i javnost već se neko vrijeme pripremaju za izdanje obveznice krajem veljače.

Ministar je potvrdio da će i sam uložiti u obveznice, a priliku je iskoristio i da zahvali bankama jer su u kratkom roku uspjele osigurati infrastrukturu za upis obveznica. "Bez njih ovaj upis ne bi bio moguć", rekao je.