STARTUPI NA WEEKEND MEDIA FESTIVALU

Od lokalnog startupa do globalnog 'finisha'

18.09.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Svake godine se brojne startup kompanije bore za ulazak na tržište i nastoje si priskrbiti što veći dio tržišnog 'kolača'. Ključ uspjeha je kombinacija investitora, malo sreće i mnogo inovativnosti, a upravo toga imaju startupovi koji će svoje poslovanje predstaviti na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu

Putem niza zanimljivih natjecanja i pitcheva, kao i strateški određenoj podršci, Hrvatski Telekom nastoji trasirati puteve za nove kompanije koje mogu osigurati svjetski uspjeh. Da je tome tako, dokazuju slučajevi tvrtki DivIT, uniGluko i PhotoMath s kojima HT surađuje i koje već ostvaruju  globalni uspjeh.

Predstavnici tih kompanija otkrit će na Weekend Media Festivalu na koji način su počeli, na koje prepreke su nailazili i kako su, zapravo, postali zapaženi na globalnim tržištima, a Bojan Mušćet iz Hrvatskog Telekoma će detaljnije objasniti suradnju HT-a sa spomenutim startupovima.

Rješenja za softverska i zdravstvena pitanja

DivIT je software agencija koja se specijalizirala za jednostavna i učinkovita rješenja za sve vrste platformi diljem svijeta. Njihove inovacije na polju virtualne realnosti, interaktivnih holograma i 3D prikaza u realnom vremenu pomažu kompanijama da ostvare svoj pun potencijal i pristupe klijentima na sasvim novi i interesantan način.

Iako je startup, DivIT ima iza sebe već niz uspjeha poput osvojenog prvog mjesta na natjecanju Idea Knockout s projektom Mash.Me s kojim su se predstavili i na CES-u u Las Vegasu početkom ove godine, realizaciji aplikaciji virtualne stvarnosti za Dubrovačke ljetne igre i osvojenog prvog mjesta na Zagreb Connectu. Njihov uspjeh leži u konstantnoj potrazi za inovacijama i kvalitetnoj consulting usluzi kojom otvaraju vrata u svijet budućnosti ostatku poslovnog svijeta.

Ubrzan stil života i loša prehrana karakteristični za moderno doba za sobom povlače mnoštvo zdravstvenih problema, a dijabetes je jedan od češćih. Problem se javlja pri mjerenju razine šećeri u krvi pošto su mjerenja prilično nepouzdana, a moguće komplikacije mogu biti izrazito opasne.

Upravo u te svrhe razvijen je sustav uniGluko s pomoću kojga svatko može jednostavno i brzo kontrolirati dijabetes bez dodatnih odlazaka liječniku i opasnosti od netočnih mjerenja, a svi podaci se pohranjuju na cloud platformu. Inovacije na polju medicine uvelike olakšavaju rad zdravstvenih institucija, a pacijentima olakšavaju kontrolu svoje bolesti tako da velik uspjeh ovog sustava nije iznenađujuć.  

Matematičke operacije

Matematika već godinama predstavlja noćnu moru svima od prvih razreda osnovne škole do viših godina fakulteta ali inovativni umovi su i tom problemu uspjeli stati na kraj. Naime, aplikacija PhotoMath s pomoću kamere pametnih telefona prepoznaje jednostavne i složene jednadžbe i prikazuje postepena rješenja. U samom početku su korisnici pokazali veliki interes, a cijeli proces beta testiranja je uvelike potpomognut od strane online zajednice što je uvelike olakšalo razvoj i poboljšalo njeno sučelje i funkcionalnost.

O samoj uspješnosti dovoljno govori činjenica da je trenutačno jedna od najskidanijih aplikacija na svijetu, a vlada SAD-a ju je odlučila uključiti u nove alate nadolazeće reforme obrazovanja. Unatoč tome, razvoj aplikacije ne staje te se nastoji u njen kod ubaciti sposobnost rješavanja znatno kompleksnijih problema.