hladna fronta

Od ledenog jutra do snijega u Dalmaciji: Evo današnje prognoze

13.03.2019 u 07:10

Bionic
Reading

Danas će biti djelomice sunčano, a uz postupno jače naoblačenje poslijepodne i prema kraju dana na sjevernom Jadranu i u zapadnim predjelima bit će mjestimice kiše te u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije uz zahladnjenje i susnježice i snijega, javlja DHMZ

Vjetar će većinom biti slab, na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji još ujutro mjestimice umjerena bura. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 9 do 13 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu jutarnja temperatura biti će malo niža od 0 °C, a danju će porasti na vrijednosti oko 12 °C. Bit će djelomice sunčano, povremeno u Podunavlju i Posavini, uz umjeren jugoistočni vjetar, javlja HRT.

U središnjoj Hrvatskoj gotovo bez vjetra, no u noći će na sjeveru puhati umjeren jugozapadnjak zbog kojeg će izostati jutarnji minusi.

No u južnijim će krajevima jutarnja će temperatura biti 'negativna'. Prema večeri oblaka će biti sve više, a u zapadnijim predjelima može pasti i malo kiše. Nje već poslijepodne može biti na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će opet ponegdje pasti i malo snijega.

Prvi dio dana sunčaniji, u unutrašnjosti uz hladno jutro, a duž obale temperaturu od 3 °C, na otocima do 8 °C. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni prema kraju dana će pojačati, pa će i more biti uglavnom umjereno valovito. I u Dalmaciji popodne porast naoblake, a prema večeri ponegdje i kiša, u unutrašnjosti i susnježica i snijeg, koji prolazno jaka bura krajem dana može donijeti mjestimice i u priobalje.

  • +11
Snijeg u Karlovcu i Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Danju vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo. Jutro u unutrašnjosti hladno, a dnevna temperatura oko 12 °C. Danju će podjednake vrijednosti temperature biti i na jugu Hrvatske, gdje će biti uglavnom suho i pretežno sunčano. Vjetar uglavnom slab, prema večeri i umjereno jugo.

Najniža jutarnja temperatura od 4 do 6 °C, a u unutrašnjosti i oko 0 °C. U četvrtak još ponegdje oborine i ponovno bura, a za vikend... Na kopnu u četvrtak uglavnom suho, samo u unutrašnjosti Dalmacije još uz kišu, ponegdje i snijeg.

Petak će biti nestabilan, a od subote sunčanije i uglavnom bez oborina. U petak na istoku zemlje prolazno će puhati umjeren do jak sjeverozapadnjak, a onda uz jugozapadnjak sve toplije, uz dnevnu temperaturu ponegdje i oko 20 °C. I na Jadranu će od subote osjetno zatopliti uz jugo te uglavnom suho vrijeme.

U četvrtak će još prolazno puhati jaka bura i sjeverozapadnjak, ponegdje i s olujnim udarima. Na jugu u noći i ujutro padat će kiša, ponegdje i obilnija, praćena grmljavinom, a i u petak postoji mogućnost za poneki kratkotrajni pljusak', prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.