ČEPINSKI RADNICI IDU U PROSVJED

Od Kosor traže rješenje za Uljaru

27.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Radnici Tvornice ulja Čepin i ministar poljoprivrede Petar Čobanković jučer nisu postigli dogovor o rješenju za izlazak iz krizne situacije te državne tvrtke, a sindikat PPDIV-a zato je za 1. prosinca najavio prosvjed pred zgradom Vlade u Zagrebu

Sindikalni povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković kaže da će se radnicima u srijedu na Markovu trgu pridružiti i zagrebački radnici, a tražit će se sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor. 'Država kao vlasnik tvrtke mora pronaći rješenje za nastavak privatizacije, a ona je sada zaustavljena blokadom računa i ovrhom nad vlasničkim udjelima Uljare. Ne idemo iz Zagreba dok od premijerke ne dobijemo to rješenje', najavio je Orešković.

Ministar Čobanković radnicima je jučer prenio stav Vlade da ne dokapitalizira Uljaru, ali i obećao da će zahtjeve sindikata prenijeti premijerki Kosor. Orešković je ministru odgovorio da će unatoč tome organizirati prosvjed jer se privatizacija pod hitno nastaviti kako bi Uljara mogla ostvariti pravo na kredite nužne za otkup sirovina.

Nakon što je Zagrebačka banka zbog dospjelog duga u rujnu blokirala račun Uljare, 214 radnika dva mjeseca nije primilo plaće, a zbog neplaćenih računa isključene su im telefonske linije i prijeti iskapčanje struje. Bez struje pogoni će stajati, a time će rasti i gubici tvrtke.

'Razgovarali smo i s bankarima i obećali su da će odblokirati račun kada krene privatizacija', rekao je Orešković dodavši da pritiskom na Vladu PPDIV ne umanjuje odgovornost uprave za dovođenje poduzeća u nezavidno stanje.

Zagrebačka banka račun je Uljari blokirala zbog dospjelog duga od 52 milijuna kuna, koji je dio kredita podignutog 2008. godine radi otkupa uljarica. Cijene sirovina te godine bile su natprosječno visoke, a ulje u trgovinama prodavalo se po 15 kuna za litru. Zatim je ulje palo na nešto više od deset kuna, ali Uljara je kooperantima morala platiti ugovorene visoke cijene suncokreta.

Otvorivši ovrhu nad vlasničkih udjelima IPK Osijeka, koji je u vlasništvu države, stvar je dodatno zakomplicirala Tvornica stočne hrane Osječanka. Ova tvrtka u vlasništvu osječke šećerane Kandit ovrhu je pokrenula radi duga od, također, oko 50 milijuna kuna. Taj dug zaostatak je iz privatizacije Kandita, koji je, kao i Uljara sada, do 90-ih bio sastavni dio slavonskog poljoprivrednog giganta IPK Osijeka. Inače, država je proteklih godina uložila 350 milijuna kuna u suvremene pogone u Čepinu.