reorganizacija rada

Od idućeg tjedna izvanredno stanje u bolnicama

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.10.2020 21:54
  • Objavljeno 16.10.2020 u 21:53
tportal

Izvor: EPA / Autor: JUAN IGNACIO RONCORONI

Hrvatskoj je danas 66 ljudi završilo u bolnici zbog komplikacija uzrokovanih virusom SARS-coV-2 koji je ušao u desetak bolnica. Najgori dan od početka epidemije bio je startni hitac za bolnice. Od sljedećeg tjedna počinju s izvanrednim načinom rada, koji je samo na korak do ponovnog otkazivanja selektivnog programa i odgađanja naručenih pacijenata, odnosno od režima rada u kojem se primaju samo hitni slučajevi, kako je to bilo proljetos, piše Večernji list

'Od ponedjeljka počinje kompletna reorganizacija rada. Otvaramo odjel za COVID-suspektne, kakav smo imali u travnju na internoj kirurškoj, s mogućim proširenjem za COVID-pozitivne. Ide se na smanjivanje hladnog pogona s mogućim zaustavljanjem, krećemo s radom u A i B timovima. Čekamo nalog za Arenu, da aktiviramo ljude i opremu koji su već bili tamo', rekao je prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, za Večernji list.

Večernji je u posjedu kopije današnje odluke iz KB Dubrava u kojoj stoji kako se zbog pogoršanja epidemije i potrebe za zbrinjavanjem sve većeg broja pacijenata u Primarno-respiratornom intenzivističkom centru (PRIC) donosi odluka kojom se od 16. listopada “privremeno zaustavljaju selektivni dijagnostičko-terapijski postupci, osim liječenja bolesnika s malignim bolestima i bolesnika s neodgodivim kliničkim stanjima. Potrebno je iz bolnice otpustiti sve pacijente čije kliničko stanje to dopušta. Rad Hitne službe KB Dubrava nastavlja raditi kao i do sada”, stoji u toj odluci. Nadalje se precizira koji se odjeli smanjuju ili spajaju.

'Preko vikenda i u ponedjeljak radit ćemo sve dogovoreno, nećemo odgađati pacijente, a već od utorka sve je moguće. U utorak krećemo s reorganizacijom rada pa će neki odjeli reducirati rad, preraspodijelili smo osoblje pa će se neki odjeli spojiti, kako bismo imali dovoljno medicinskih sestara za COVID-odjel. Sve ovisi o razvoju situacije, a trend je loš pa su svi scenariji za sljedeći tjedan na stolu. Ako se ova brojka zaraženih ne spusti, sljedeći bi korak nažalost bile odgode zakazanih zahvata', izjavio je dr. Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja za oboljele od bolesti COVID-19 u KB Dubrava, gdje je popunjeno oko 60%, odnosno 90 od 167 COVID-kreveta, i to nakon što su udvostručili kapacitete COVID-odjela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!