LOŠA REAKCIJA ODGOVORNIH

Od 'Hrvatska je spremna' do kaosa u rekordnom roku

18.09.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Izbjeglička kriza u dva je dana iscrpila hrvatske smještajne kapacitete iako su odgovorni iz Vlade, prvenstveno ministar unutrašnjim poslova Ranko Ostojić, mjesecima uvjeravali Vladu kako je Hrvatska spremna

Nakon što su autobusi puni izbjeglica u utorak iz izbjegličkog centra u Preševu u Srbiji krenuli prema granici, iste je večeri u emisiji Otvoreno ministar Ostojić uvjeravao javnost kako smo spremni da Vlada ima plan koji će po potrebi aktivirati i da ćemo se moći nositi s krizom. Očekivalo se da će broj od 10 tisuća izbjeglica u Hrvatsku stići tek s prvim snijegom.

Na pitanje voditelja da stiže 20 autobusa s po 50 ljudi, ukupno tisuću što je već respektabilan broj, hrvatski ministar je odgovorio da neće nagađati jer su isto tako i ranije migracijski putovi mogli krenuti prema Hrvatskoj. Ostojić je potom doveo u pitanje istinitost novinskih izvještaja da se Hrvatskoj sprema izbjeglički val jer na autobusima više ne piše Mađarska nego Hrvatska.

'Na autobusu piše Šid - Croatia, nisu se čak ni na ćirilici udostojili napisati da mislimo da je fotografija autentična. Sklon sam tome da komentiramo ono što možemo potvrditi', kazao je tada Ostojić. Stvarnost ga je ubrzo demantirala u Hrvatsku je do sada ušlo gotovo 14 tisuća.

Dan kasnije, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Dnevniku HRT-a nakon što su prvi izbjeglice počeli stizati u Hrvatsku izjavila je da smo se pripremili. 'Znamo koji su nam kapaciteti i nismo uspaničeni', poručila je potpredsjednica Vlade dodavši da ako ti brojevi prijeđu tisuće, mi se možemo nositi, ali s desecima tisuća ne možemo.

'Ako ti brojevi budu veći, a čini se da prije zime neće, razgovaramo s europskim i izvaneuropskim zemljama da nam pomognu. Za ovo što se pokazuje, mi imamo kapacitete', kazala je Pusić dodavši da danas u Srbiji ima oko 2.000 izbjeglica iz Sirije.

U tri dana broj izbjeglica koji su stigli u Hrvatsku dosegao je broj od 14 tisuća, situacija je kaotična, a premijer Zoran Milanović na konferenciji za novinare potvrdio je da Hrvatska taj dotok ljudi ne može izdržati.