SVE OSTALO JE DISKRIMINACIJA

Od buduće vlade seksualne manjine traže punu ravnopravnost

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.09.2011 15:19
  • Objavljeno 19.09.2011 u 14:28
Zagreb Pride 2011 (14)

Zagreb Pride 2011 (14)

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

LGBT udruge zatražile su od buduće vlade isključivo potpunu ravnopravnost za lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne i queer osobe. Svaka ponuda ispod toga, kako navodi Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost, bit će diskriminacija pred zakonom

'Nova vlada ne bi smjela ponoviti greške iz prošlih mandata pa bi trebala poslati Zakon o istospolnim zajednicama u ropotarnicu prošlosti i staviti ga izvan snage. Naravno, isključivo nakon što se zakonski omogući LGBT osobama da sklapaju brakove sa svojim voljenima', prenosi portal CroL stav Marka Jurčića

U tekstu, objavljenom nakon neslužbenog početka predizborne kampanje i predstavljanja pojedinih izbornih programa, primjerice Plana 21 Kukuriku koalicije, portal CroL se poziva i na mišljenje Centra za LGBT ravnopravnost, koji čine Zagreb Pride, Udruga Lori i Queer Zagreb, a koji smatraju da se 'famozni Zakon o istospolnim zajednicama ne provodi niti se može provoditi, pa shodno tome nema ni smisla'.

Upozoravaju i da je taj zakon 'u svojoj suštini diskriminacijski, a osim statističke stavke u popisu stanovništva nikome nije omogućio ništa'. 'Uostalom, i nastao je kao truli dogovor SDP-a i HNS-a s HSS-om, koji ne samo da nije želio urediti životne zajednice LGBT osoba, nego su nas, riječima zastupnice Ljubice Lalić, htjeli medikalizirati', podsjeća Marko Jurčić.

Navodeći da su u proteklih 10-ak godina u zagrebačkim Povorkama ponosa sudjelovali brojni oporbeni političari, od kojih su najpoznatiji Vesna Pusić, Mirela Holy i Šime Lučin, te podsjećajući da  su u međuvremenu usvojeni Zakon o istospolnim zajednicama i Zakon o suzbijanju diskriminacije, LGBT osobe smatraju da sve to nije dovoljno

'Lezbijke i gejevi koji dijele život sa svojim partneri(ca)ma u Hrvatskoj su i dalje građani drugog reda, jer postojeći zakoni gotovo ni u kojoj mjeri ne štite njihove zajednice, a suvišno je reći da ih vlastita država u kojoj plaćaju poreze i prema kojoj uredno izvršavaju sve svoje obaveze, poput svih ostalih građana, ne priznaje ni kao obitelj', stoji u tekstu.

Skorašnje parlamentarne izbore stoga su odlučili iskoristiti da bi upozorili buduću vladu na nužne promjene, pa su najozbiljnijem kandidatu za novog premijera Zoranu Milanoviću jasno poručili da bi 's više hrabrosti i odlučnosti trebao govoriti o pravima LGBT osoba'. Uputili su ga na primjer predsjednika Josipovića koji 's poštovanjem i uvažavanjem govori o LGBT osobama'.

'Zamagljivanje LGBT pitanja u Planu 21 u politiku 'slobode životnog stila' posve je razočaravajuće jer nikome ništa ne znači. Neodređeno je i zvuči kao da se obraćaju kakvom institutu za filozofiju. Trebamo državu koja štiti, a ne državu koja 'dopušta'. Nova vlada treba aktivno promovirati ljudska prava, a to znači i LGBT ljudska prava, ženska ljudska prava itd. Ne 'osuđivati nasilje', nego ga suzbijati', kategoričan je Jurčić.

Zagreb Pride je pak najavio da će kroz Centar za LGBT ravnopravnost i u koaliciji s drugim organizacijama civilnog društva sudjelovati u izradi platforme, odnosno politike civilnog društva za buduću vladu te dati svoje prijedloge promjena. 'Ravnopravnost LGBT osoba u društvu, kao i osjećaj pravde, neće se postići sve dokle se zakoni ne budu intenzivnije implementirali i sve dok se LGBT osobe ne budu osjećale sigurno, od ulica, preko škola i sveučilišta, na poslu i, naposljetku, unutar vlastitih obitelji', poručuju iz Zagreb Pridea.

Udruga Iskorak od buduće vlade zahtijeva i očekuje 'ukidanje diskriminacije istospolnih partnera/ica, i to na način da im se osiguraju ista prava i dužnosti kakve imaju raznospolni partneri/ce', što smatraju da će se postići institucijama braka i izvanbračne zajednice

'Zabrana diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta svakako bi se trebala uvrstiti u Ustav RH i preostale relevantne zakone. U zakone treba ugraditi zaštitne mehanizme kojima bi se zaštitilo pravo na poštovanje privatnog života transrodnih osoba', smatra koordinator Iskoraka Edo Bulić. Po njemu, nužno je u osnovne i srednje škole uvesti seksualnu edukaciju u sklopu koje će se objektivno govoriti o seksualnosti i spolnim i rodnim manjinama.

Sve će svoje prijedloge i razmišljanja, kako su poručili iz LGBT udruga, uskoro predočiti svim strankama i koalicijama koje će sudjelovati na parlamentarnim izborima u prosincu te zatražiti njihova konkretna rješenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi