NEREDI U TUZLI

Od 27 uhićenih prosvjednika, 24 pušteno na slobodu

06.02.2014 u 12:33

Bionic
Reading

Od 27 osoba koje su jučer uhićene u neredima u Tuzli, 24 ih je pušteno na slobodu, a troje ih je zadržano, potvrdio je Feni glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, prenosi Klix.ba

Kazao je da je protiv 24 puštene osobe podignuta kaznena prijava za narušavanje javnog reda i mira, a protiv troje zadržanih kaznena prijava zbog napada na službenu osobu.

'Trenutno pred zgradom Vlade TK nema prosvjeda. Također, za danas nema najavljenih okupljanja i svi koji ne budu poštivali zakon bit će procesuirani', upozorio je Šarić, prenosi Klix.ba.

U srijedu kasno navečer zasjedala je vlada Tuzlanske županije. Njezin predsjendik Seda Čaušević izjavio je kako u okolnostima kakve su vladale u srijedu nije bilo moguće organizirati razgovore s predstavnicima tvrtki u stečaju čiji su radnici prosvjedovali zbog teškog socijalnog stanja u kojem su se našli.

Čaušević je za izgrede optužio pripadnike neformalne skupine 'Udar' koja je na okupljanje pozivala posredstvom Facebooka.

Dnevni listovi u BiH u četvrtak su posvetili veliku pozornost prosvjedima u Tuzli. "Oslobođenje" na naslovnici navodi kako su se radnici 'jajima pokušavali izboriti za bolje sutra'.

'Dnevni avaz', pak, za sve optužuje županijskog premijera Seada Čauševića odnosno Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) čiji je član. 'Čaušević tukao narod', stoji na naslovnici 'Avaza' koji promovira politiku Saveza za bolju budućnost (SBB) koji je ranije raskinuo koaliciju sa SDP-om.

U prvim se analizama ističe kako je riječ o očekivanom revoltu ljudi zbog sve težih uvjeta života.