KATASTROFALNI PODACI

Od 2.500 djece tek ih je devetero spremno za posvajanje

06.02.2013 u 09:43

Bionic
Reading

Tek devetero od 540 djece u dobi do sedam godina koliko ih se nalazi u domovima i udomiteljskim obiteljima, ima uvijete za posvajanje. Ministrica Milanka Opačić ostavila je još je deset dana ravnateljima svih centara za socijalnu skrb da dostave izvještaj o tome što se čini da to dijete, ukoliko su zadovoljeni svi preduvjeti, ode u posvojiteljsku obitelj

Jedan od preduvjeta za oduzimanje roditeljskih prava biloškom roditelju, nakon čega dijete može na posvajanje, jest nejavljanje odnosno neposjećivanje djeteta puna tri mjeseca. U domovima i udomiteljskim obiteljima ima, međutim, 132 djece do sedam godina starosti kojoj se roditelji nikad ne javljaju niti ih posjećuju, odnosno svako četvrto dijete te dobi s roditeljima nema nikakvog kontakta.

No ipak, ta djeca iz nekog razloga i dalje ostaju u domovima. Ukupno, u udomiteljskim obiteljima i u dječjim domovima boravi 2.500 djece do 18. godine starosti, pri čemu su šanse za posvajanje daleko veće kod onih najmlađih. Birokracija, međutim, otežava i njihov odlazak u pravu obitelj, piše Novi list

Udruga Adopta se, napominje predsjednica Diana Topčić Rosenberg, unatrag godinu dana intenzivno zalaže za uvođenje standarda u postupak posvojenja, na način da se odrede rokovi i aktivnosti svake određene faze postupka, umjesto da on traje unedogled, i bude proizvoljan. 'Dijete ne smije odrastati zaboravljeno, ostavljeno u sustavu, naprosto ne smije. Zato nam trebaju rokovi, i točno određene aktivnosti koje centri za socijalnu skrb moraju provoditi u tim rokovima. Prva od tih aktivnosti svakako bi trebala biti i konkretna pomoć sustava biološkim roditeljima da postanu bolji roditelji, jer oni imaju, i moraju imati prednost. Ako ni to, međutim, ne uspije, djetetu se mora osigurati što brže posvajanje', napominje Topčić-Rosenberg.


U EU državama, napominje Topčić Rosenberg, od trena kad su biološke obitelji lišene roditeljskih prava, do posvajanja, ne smije proći više od šest mjeseci. U Hrvatskoj ima, međutim, i djece čiji su ih se biološki roditelji odrekli, po rođenju ih ostavivši u domu, no ta djeca u proces posvajanja ne idu ni tri, četiri godine nakon toga!

U registru posvajatelja Ministarstva socijalne politike i mladih trenutačno su 652 zainteresirana posvajatelja, pri čemu njih 45 samohranih, ostalo su parovi. Riječ je o prvom takvom, jedinstvenom registru dosad, kojeg je ministarstvo Milanke Opačić izradilo u roku samo dva mjeseca, tijekom travnja i lipnja prošle godine.

Ljetos, kad se podatke provjerilo i ažuriralo, u registru su ostala 634 potencijalna posvojitelja, čiji se broj do danas povećao za njih još osamnaestero. Registar je u rujnu poslan u sve centre za socijalnu skrb. Hoće li se ti centri u svojim izvještajima, koje je od njih zatražila ministrica, složiti s njenom nedavnom konstatacijom da 115 mališana do kraja godine može i mora otići u posvajateljske obitelji, vidjet će se sredinom mjeseca.