BOLEST POSTAJE LUKSUZ

Od 1. siječnja nove cijene kod doktora

28.12.2008 u 10:37

Bionic
Reading

Osiguranici koji se ne odluče na dopunsko osiguranje od Nove godine bit će u riziku jer u jednome mjesecu samo za participacije mogu platiti više stotina, pa i tisuća kuna

Od 1. siječnja pacijenti će odlazak doktoru plaćati po novim cijenama. Participacije od 15 kuna uvode se u ambulante opće i obiteljske medicine, stomatološke i ginekološke ordinacije, a taj će se iznos plaćati za svaki odlazak liječniku, svaki recept i uputnicu. Iznos od 15 kuna plaćat će samo pacijenti koji nemaju policu dopunskog osiguranja, dok će osiguranici koji plaćaju dopunsko osiguranje svom liječniku i dalje moći bez novčanika, piše Novi list

Novi cjenik zdravstvenih usluga od Nove godine primjenjivat će se i u bolnicama. Nove participacije koje plaćaju pacijenti iznosit će 20 posto cijene usluge, a kreću se od 25 do 3.000 kuna. Tako će, na primjer, dnevna bolnica i kirurški zahvati u dnevnoj bolnici pacijente stajati 50 kuna, participacija za mamografski pregled iznosit će 40 kuna, za ultrazvuk srca 60 kuna, za ostala specijalistička dijagnostika u prosjeku 50 kuna, CT-pregled plaćat će se po cijeni od 80 do 800 kuna, a magnetska rezonanca od 220 do 800 kuna. Jedan dan u bolnici plaćat će se dvostruko više nego danas, odnosno po cijeni od 100 kuna.

Najviša participacija, u iznosu od 3.000 kuna, plaćat će se za kardiokiruršku operaciju, ugradnju stenta, transplantaciju organa te operaciju ugradnje kuka. Sve navedene participacije pokrivat će polica dopunskog osiguranja. Kako je odlučeno da će pacijentima koji ovih dana ugovore policu dopunskog osiguranja ona početi vrijediti odmah, a ne nakon 15 dana, svi koji se odluče dopunski osigurati do 1. siječnja neće morati plaćati participacije ni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno domovima zdravlja, niti u bolničko-konzilijarnoj zaštiti.

Takav će se postupak provoditi u prijelaznom razdoblju do 1. veljače. U tom razdoblju pacijenti će plaćanja participacije biti oslobođeni predočenjem uplatnice o dopunskom osiguranju. Cijene polica, umjesto dosadašnjih 50 ili 80 kuna, iznosit će 50, 80 i 130 kuna, ovisno o visini plaće.

Oko milijun ljudi oslobođeno je plaćanja jer državni proračun HZZO-u plaća njihovo dopunsko osiguranje, a među njima su obitelji s prihodom po članu obitelji do 1.316 kuna te samci s prihodom do 1.939 kuna. Policu po cijeni od 50 kuna plaćat će umirovljenici s mirovinama do 5.108 kuna, a mirovine iznad tog iznosa ulaze u višu kategoriju dopunskog osiguranja po cijeni od 80 kuna.

Ova kategorija umirovljenika od Nove godine plaćat će i tri posto zdravstvenog doprinosa, dok za umirovljenike s nižim primanjima država uplaćuje zdravstveni doprinos od jedan posto. Najvišu cijenu police dopunskog osiguranja plaćat će zaposleni s plaćom većom od 5.108 kuna, dok oni s nižim plaćama i dalje plaćaju 80 kuna mjesečno.

U HZZO-u računaju da će se za dopunsko osiguranje odlučiti oko 1,8 milijuna ljudi. Osiguranici koji se ne odluče na dopunsko osiguranje od Nove godine bit će u riziku jer za troškove liječenja, ako im se dogodi nezgoda, bolest, pa makar to bila i 'obična' gripa, u jednom mjesecu samo za participacije mogu platiti više stotina, pa i tisuća kuna.