S POSLA NA GROBLJE

Od 1. siječnja mijenja se mirovinski sustav

23.12.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je novosti u mirovinskom sustavu koje stupaju na snagu početkom 2014. godine. Primjerice, nakon 2030. građani će u mirovinu ulaziti sa 67 godina

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava predlaže stjecanje prava na starosnu mirovinu s 41 godinom mirovinskog staža i 60 godina života te produženje dobne granice sa 65 na 67 godina starosti nakon 2030.

'Cilj ove reforme je uskladiti mirovinski sustav s gospodarskim i demografskim kretanjima, razvijati različite načine financiranja mirovina razvojem sva tri mirovinska stupa, osigurati dužu aktivnost i kasniji odlazak u mirovinu', kazao je ministar, a prenosi hrt.hr.

Namjera je i povećati odgovornost pojedinaca za vlastitu socijalnu sigurnost, jasno povećati realnu vrijednost mirovina, socijalnu sigurnost umirovljenika i dugoročno stabilizirati mirovinski sustav, dodao je.

Uvode se i strože kontrole za invalidske mirovine. Svi koji su dosad primali mirovinu putem pošte, dobivat će je i dalje na taj način, ali će se novim umirovljenicima isplaćivati isključivo preko banke.