prema anketama

Očekuje se pobjeda desničarskih populista na izborima za švicarski parlament

22.10.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Desničarski populisti iz Švicarske narodne stranke (SVP) koji vode, prema anketama, na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Švicarskoj trebali bi učvrstiti vodeću poziciju.

Populistička stranka već je 20 godina najjača stranka u Švicarskoj i vjerojatno će dobiti oko dva boda i prikupiti oko 28 posto glasova.

Socijaldemokrati (SP) bi mogli dobiti oko 18 posto, dok bi Zeleni i Zeleni liberali, koji su ostvarili velike dobitke prije četiri godine, ovaj put mogli izgubiti glasove.

Skretanje birača u desno odmak je od "zelenog vala" koji je obilježio izbore 2019. godine. Politolozi to objašnjavaju većom potrebom za stabilnošću u kriznim vremenima.

Ne očekuje se da će rezultat izbora dovesti do promjena u švicarskoj saveznoj vladi, koja se sastoji od sedam dužnosnika koji čine Savezno vijeće. 

Desetljećima ih daju četiri najveće stranke.

Najveće stranke su SVP i SP, liberalna Slobodna demokratska stranka Švicarske (FDP) i bivša Kršćansko-demokratska narodna stranka (CVP), koja se sada zove Centar.

Sedam članova savezne vlade na dužnosti su uglavnom 10 ili više godina i općenito je na njima da osobno odluče kada žele odstupiti.

Kao što je uobičajeno u Švicarskoj, biračka mjesta zatvaraju se u podne.

Pravo glasa ima više od 5,5 milijuna građana. Većina, odnosno više od 90 posto glasa putem pošte. Biraju se oba doma parlamenta, Nacionalno vijeće i Vijeće država.

Prema anketi Instituta Sotomo provedenoj prije izbora 36 posto ispitanika smatralo je da je najvažnije političko pitanje premija zdravstvenog osiguranja koja muči birače zbog visokih životnih troškova, a slijede klimatske promjene.