MIRJANA ŠPOLJARIĆ EGGER

Tko je švicarska Hrvatica koja je posredovala u puštanju američkih taokinja iz Gaze

21.10.2023 u 18:38

Bionic
Reading

Hamas je jučer oslobodio dvije američke taokinje, a u pregovorima o njihovom puštanju posredovala je Mirjana Špoljarić Egger, švicarska diplomatkinja porijeklom iz Ludbrega, koja je prije godinu dana postala predsjednica Međunarodnog odbora Crvenoga križa.

Špoljarić Egger je na platformi X objavila video u kojem je iznijela nešto više detalja o svojoj ulozi i ulozi Crvenog križa u pregovorima.

'Puštanje talaca u Gazi je tračak nade. Veliko nam je olakšanje da su se obitelji ujedinile nakon tjedana agonije. I dalje pozivamo na akcije za zaštitu i ublažavanje patnji civila pogođenih ovim konfliktom. Kao neutralni akteri, Međunarodni Crveni križ ima ulogu transporta taoca iz Gaze u Izrael. Također pozivamo na trenutni prekid sukoba u Gazi gdje je situacija očajna, spremni smo raditi i dostaviti humanitarnu pomoć. Hitnim službama treba omogućiti ulazak', rekla je Egger Špoljarić.

Diplomatkinja porijeklom iz Ludbrega studirala je filozofiju, ekonomiju i međunarodno pravo na Sveučilištu u Baselu i Sveučilištu u Ženevi. Potom je radila kao znanstveni asistent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Baselu. 2000. se zaposlila u švicarskom Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je obnašala razne dužnosti, uključujući i rad u diplomatskoj misiji UN-a u New Yorku.

  • +2
Mirjana Špoljarić Egger Izvor: EPA / Autor: SALVATORE DI NOLFI

Radila je i kao referentica za Europsku banku za obnovu i razvoj i nuklearnu sigurnost u srednjoj i istočnoj Europi, a od 2010. do 2012. radila je u Ammanu kao viša savjetnica u uredu glavnog povjerenika UN-a za Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Od 2012. bila je veleposlanica, voditeljica Odjela Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija. Predstavljala je Švicarsku u pregovorima o reformama UN-a i proračunu UN-a, u Vijeću sigurnosti, u Općoj skupštini, u Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda, u Komisiji za učvršćenje mira, u Vijeću za ljudska prava i u Uredu UN-a za droge i kriminal.

Od kolovoza 2018. bila je pomoćnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, pomoćnica administratora Programa UN-a za razvoj (UNDP) i direktorica Regionalnog ureda za Europu i ZND. Na tim ju je pozicijama 2022. naslijedila Ivana Živković.

U studenom 2021. Skupština Međunarodnog odbora Crvenog križa izabrala je Špoljarić Egger za predsjednicu Međunarodnog odbora, a na tu je dužnost stupila u rujnu 2022. Ona je prva žena u ovom uredu.