ministrica kulture i medija

Obuljen Koržinek o napadu na zagrebačke glumce u Novom Sadu: Incident grubo poništava ideju europskog zajedništva i suradnje

20.12.2022 u 21:38

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u utorak je najoštrije osudila napad na djelatnike zagrebačkog kazališta &TD u Novom Sadu istaknuvši da je takav incident suprotan ideji europskog zajedništva i suradnje, a očekuje da će i njezina srpska kolegica osuditi taj napad

"Napad se dogodio u Novom Sadu koji je ove godine proglašen Europskom prijestolnicom kulture, a ovakav incident grubo poništava samu ideju europskog zajedništva i suradnje", ističe ministrica u reakciji na napad na dvojicu članova Teatra &TD.

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih zbog toga što su, kako su prenijeli tamošnji gradski mediji, iz Hrvatske i što su govorili hrvatski.

Ministrica Obuljen Koržinek u osudi incidenta ističe kako „srećom napadnuti hrvatski kazališni djelatnici nisu pretrpjeli teže ozljede".

Podsjeća i kako je cilj kulturne suradnje poticanje veza između država i naroda te dodaje kako se na žalost zadnjih dana u Srbiji moglo čuti niz neprimjerenih izjava vezanih uz Hrvatsku.

"Takva retorika rezultira ovakvim napadima. Nadam se i vjerujem da će i moja srpska kolegica osuditi ovaj napad i poslati poruku da su svi europski umjetnici dobrodošli u Srbiji te da će počinitelji ovog nasilnog čina biti primjereno sankcionirani“, ističe ministrica u priopćenju.

Hrvatski državljani boravili su u glavnom gradu Vojvodine u povodu gostovanja Teatra &TD i umjetničke organizacije Arterarija iz Zagreba na V. Međunarodnom festivalu jezičnih i etničkih manjina "Synergy" u „Novosadskom kazalištu/Újvidék színház“.

Ozlijeđeni članovi Teatra &TD nakon liječničke pomoći pušteni su na kućno liječenje i vratili su se u Hrvatsku.