u centru

Malobrojne osude napada na zagrebačke glumce u Novom Sadu: 'Grad je postao nacionalistička utvrda u kojoj se gaji i nagrađuje mržnja, pohlepa i zlo'

20.12.2022 u 21:20

Bionic
Reading

Samo nevladine organizacije i nekoliko oporbenih stranaka u Novom Sadu osudili su u utorak napad na zagrebačke glumce, uz zaključak da je grad poslije višegodišnje vladavine SNS-a „postao nacionalistička utvrda u kojoj se gaji i nagrađuje mržnja, pohlepa i zlo“

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih zbog toga što su, kako su prenijeli gradski mediji, iz Hrvatske i što su govorili hrvatski.

No čak i ako nasilnici budu uhićeni i kažnjeni „stvari se neće promijeniti" jer politika Srpske napredne stranke (SNS) "živi od eskalacije mržnje, nacionalizma, zla, korupcije i kriminala, a generacije koje dolaze u dobroj mjeri ove antivrijednosti doživljaju kao jedini način života i postojanja“, navelo je u zajedničkom priopćenju više nevladinih organizacija.

Napadnutim hrvatskim glumcima želimo brz oporavak i upućujemo im ispriku u ime onih Novosađana i Vojvođana koji su zgroženi ovim nasiljem“, navele su.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) priopćila je da je velika sramota da se gosti u Novome Sadu ne osjećaju dobrodošlo, a za fizičke napade na njih primjerene su samo najteže zakonske sankcije počiniteljima.

Reagirala je i oporbena Stranka slobode i pravde (SSP) koja ističe kako incident govori da „nacionalistički narativ, koji se desetljećima servira s nacionalnih frekvencija kao državna politika, razjeda društvo i prijeti da Novi Sad pretvori u radikalski brlog iz devedesetih, kada su susjede s 'pogrešnim' imenom promatrali preko nišana“.

Osim priopćenja osude nevladinih organizacija i oporbenih stranka, reakcija i službenih informacija o incidentu iz mjerodavnih državnih tijela, kao i javnih servisa i provladinih medija – nema.

Dvojica napadnutih članova zagrebačkog Teatra &TD boravili su u Novome Sadu kao gosti V. Međunarodnog festivala jezičnih i etničkih manjina "Synergy".