nekoliko kaznenih prijava

Obrtnik iz Dubrovnika nije prijavio radnika, plaću je isplaćivao u gotovini, a muljao je i na izdanim računima

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 07.08.2020 11:19
  • Objavljeno 07.08.2020 u 11:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave 62- godišnjak je osumnjičen za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, odnosno za kaznena djela neisplate plaće; povrede prava iz socijalnog osiguranja; krivotvorenje službene ili poslovne isprave i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 62-godišnjak, kao vlasnik obrta sa sjedištem u Dubrovniku, tijekom 2018. i 2019. g. primio u radni odnos dvije osobe, od kojih jednu u radni odnos na određeno vrijeme, dok zasnivanje radnog odnosa druge osobe nije prijavio nadležnim tijelima. Plaće navedenih osoba je isplaćivao u gotovom novcu, a da pri tom nije obračunavao i uplaćivao doprinose, porez i prirez na dohodak prema posebnom propisu.

Također je utvrđeno da je od sredine 2016. do ožujka 2019. g. s kupcima dogovarao kupoprodaju osobnih vozila u vlasništvu njegovog obrta, pri čemu je kupcima izdavao račune u kojima je neistinito prikazivao prodajnu cijenu vozila. Opisanim kaznenim djelima počinjena je materijalna šteta u iznosu nešto većem od 150 tisuća kuna. Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.