VLASNIŠTVO SVIH GRAĐANA

'Obrani Park, obrani Grad - Zagreb se brani na Savici'

  • Autor: A. Žapčić/Hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2016 15:48
  • Objavljeno 05.09.2016 u 15:48

Pred Gradskom upravom prosvjedovali protiv gradnje u parku

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Za gradnju crkve na zagrebačkoj Savici postoji primjerenija lokacija, ponovili su članovi inicijative Čuvajmo naš park koja se zalaže za trajno očuvanje parka na Savici. Od borbe ne odustaju, a uoči isteka roka predaje žalbi na odluku zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje o izdavanju lokacijske dozvole za gradnju crkve u parku predali su posljednje žalbe ispred Gradske uprave, a građane pozvali na veliko prosvjedno okupljanje 'Obrani Park, obrani Grad' koje će se održati u subotu, 10. rujna

Park je materijalno, ali i duhovno vlasništvo svih građana, istaknuli su članovi inicijative Čuvajmo naš park koji se zalažu za trajno očuvanje parka na Savici te su s indignacijom odbili optužbe da se ne slažu s gradnjom crkve uz podsjetnik kako postoji primjerenije zemljište za njezinu gradnju.

'Grad i Crkva su se dogovorili oko zamjene zemljišta, nagodba se vršila po načelu kvadrat za kvadrat bez procjene vrijednosti zemljišta, odlučeno je o rušenju 25 stabala što je protivno odredbama GUP-a, a postoje još brojne nepravilnosti', istaknuo je Ivo Juretić iz inicijative i dodao da predaju žalbu ispisanu na stotinjak stranica.

Zašto javnost nema uvid u projekt i dokumentaciju?

Juretić je upozorio i da javnost nema mogućnost uvida u dokumentaciju ni u projekt, natječaj nije bio transparentan, a Grad ne odgovara na njihove brojne upite kao što i ne govore o otvorenim žalbama građana.

'Stanari Trnjanske Savice odlučili su predati Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja žalbu na odluku GUP-a o izdavanju lokacijske dozvole za gradnju crkve kako bi se očuvalo uređeni park s dječjim igralištem. Cilj je da se dragocjen javni prostor ne devastira u svrhu bilo kakve dodatne izgradnje i da se stabla stara tridesetak godina očuva od rušenja', rekla je članica inicijative Nevenka Trumbentaš Bakić

Građane su pozvali na prosvjedno okupljanje 'Obrani Park, obrani Grad' koje će se održati u parku na Savici u subotu, 10. rujna s početkom u 12 sati, a Igor Kramarić iz Inicijative podsjetio je da je u postupku prekršeno niz propisa i zakona, bez procjene vrijednosti, kao i odabirom trećerazrednog rada iz natječaja koji krši i propisane dimenzije. Podsjetio je da se i Društvo arhitekata izjasnilo kako bismo se tom gradnjom unazadili po pitanju razvoja javnog prostora na Savici.

'Već niz godina građani nastoje obraniti planski izgrađen i uređen središnji javni park u zagrebačkom kvartu Savica od izgradnje crkve i popratnih sadržaja, koju je zagrebačka gradska uprava, unatoč postojećim primjerenijem zemljištu, nakanila graditi na prostoru parka', podsjetili su članovi Inicijative i poručili: 'Zagreb se brani na Savici.'

Borba za javni interes - O Zagrebu se ne može odlučivati bez građana i građanki

Inicijativa već desetak godina, podsjetimo, moli Grad Zagreb da pronađe zamjensku lokaciju, a zadnje tri godine su organizirali peticiju u kojoj su prikupili više od 1.200 potpisa, organizirali prosvjede, slali dopise svim gradskim uredima i predlagali izmjenu Generalnog urbanističkog plana (GUP) poštujući, dakle, sve demokratske procedure, ali zasad bezuspješno i bez uvažavanja građana koji plaćaju prirez.

Nebrojeno puta su isticali i da nisu protivnici crkve niti protivnici njezine izgradnje već samo, a na što je ukazala i struka, za gradnju sakralnog objekta postoje primjerene alternativne lokacije, a ne u parku, jedinoj zelenoj površini u tom naselju.

Gradonačelnik Milan Bandić, podsjetimo, početkom srpnja poručio je kako će 'učiniti sve da nađe kompromis i pomiri interes građana za parkom i Kaptola da se napravi crkva koja neće biti građena dok se ne nađe taj kompromis'. S obzirom na dosadašnje iskustvo kad je o gradonačelniku riječ, inicijativa gaji zavidnu dozu opreza, ali još uvijek se nadaju da će se 'na ovom primjeru pokazati kako se o Zagrebu ne može odlučivati mimo javnog interesa građana i građanki te mišljenja struke'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!