VLASNIŠTVO SVIH GRAĐANA

'Obrani Park, obrani Grad - Zagreb se brani na Savici'

05.09.2016 u 15:48

Pred Gradskom upravom prosvjedovali protiv gradnje u parku

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Za gradnju crkve na zagrebačkoj Savici postoji primjerenija lokacija, ponovili su članovi inicijative Čuvajmo naš park koja se zalaže za trajno očuvanje parka na Savici. Od borbe ne odustaju, a uoči isteka roka predaje žalbi na odluku zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje o izdavanju lokacijske dozvole za gradnju crkve u parku predali su posljednje žalbe ispred Gradske uprave, a građane pozvali na veliko prosvjedno okupljanje 'Obrani Park, obrani Grad' koje će se održati u subotu, 10. rujna

Park je materijalno, ali i duhovno vlasništvo svih građana, istaknuli su članovi inicijative Čuvajmo naš park koji se zalažu za trajno očuvanje parka na Savici te su s indignacijom odbili optužbe da se ne slažu s gradnjom crkve uz podsjetnik kako postoji primjerenije zemljište za njezinu gradnju.

'Grad i Crkva su se dogovorili oko zamjene zemljišta, nagodba se vršila po načelu kvadrat za kvadrat bez procjene vrijednosti zemljišta, odlučeno je o rušenju 25 stabala što je protivno odredbama GUP-a, a postoje još brojne nepravilnosti', istaknuo je Ivo Juretić iz inicijative i dodao da predaju žalbu ispisanu na stotinjak stranica.

Zašto javnost nema uvid u projekt i dokumentaciju?

Juretić je upozorio i da javnost nema mogućnost uvida u dokumentaciju ni u projekt, natječaj nije bio transparentan, a Grad ne odgovara na njihove brojne upite kao što i ne govore o otvorenim žalbama građana.

'Stanari Trnjanske Savice odlučili su predati Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja žalbu na odluku GUP-a o izdavanju lokacijske dozvole za gradnju crkve kako bi se očuvalo uređeni park s dječjim igralištem. Cilj je da se dragocjen javni prostor ne devastira u svrhu bilo kakve dodatne izgradnje i da se stabla stara tridesetak godina očuva od rušenja', rekla je članica inicijative Nevenka Trumbentaš Bakić

Građane su pozvali na prosvjedno okupljanje 'Obrani Park, obrani Grad' koje će se održati u parku na Savici u subotu, 10. rujna s početkom u 12 sati, a Igor Kramarić iz Inicijative podsjetio je da je u postupku prekršeno niz propisa i zakona, bez procjene vrijednosti, kao i odabirom trećerazrednog rada iz natječaja koji krši i propisane dimenzije. Podsjetio je da se i Društvo arhitekata izjasnilo kako bismo se tom gradnjom unazadili po pitanju razvoja javnog prostora na Savici.

'Već niz godina građani nastoje obraniti planski izgrađen i uređen središnji javni park u zagrebačkom kvartu Savica od izgradnje crkve i popratnih sadržaja, koju je zagrebačka gradska uprava, unatoč postojećim primjerenijem zemljištu, nakanila graditi na prostoru parka', podsjetili su članovi Inicijative i poručili: 'Zagreb se brani na Savici.'

Borba za javni interes - O Zagrebu se ne može odlučivati bez građana i građanki

Inicijativa već desetak godina, podsjetimo, moli Grad Zagreb da pronađe zamjensku lokaciju, a zadnje tri godine su organizirali peticiju u kojoj su prikupili više od 1.200 potpisa, organizirali prosvjede, slali dopise svim gradskim uredima i predlagali izmjenu Generalnog urbanističkog plana (GUP) poštujući, dakle, sve demokratske procedure, ali zasad bezuspješno i bez uvažavanja građana koji plaćaju prirez.

Nebrojeno puta su isticali i da nisu protivnici crkve niti protivnici njezine izgradnje već samo, a na što je ukazala i struka, za gradnju sakralnog objekta postoje primjerene alternativne lokacije, a ne u parku, jedinoj zelenoj površini u tom naselju.

Gradonačelnik Milan Bandić, podsjetimo, početkom srpnja poručio je kako će 'učiniti sve da nađe kompromis i pomiri interes građana za parkom i Kaptola da se napravi crkva koja neće biti građena dok se ne nađe taj kompromis'. S obzirom na dosadašnje iskustvo kad je o gradonačelniku riječ, inicijativa gaji zavidnu dozu opreza, ali još uvijek se nadaju da će se 'na ovom primjeru pokazati kako se o Zagrebu ne može odlučivati mimo javnog interesa građana i građanki te mišljenja struke'.