U MREŽI PRVOG

Obračun Grubišića i Mikića na radiju

12.12.2013 u 18:54

Bionic
Reading

Hrvatska godišnje za Crkvu ne izdvaja milijardu kuna, nego 350 milijuna manje, ustvrdio je u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog urednik Katoličkog radija i kolumnist tportala Ante Mikić, dok mu je don Ivan Grubišić oponirao činjenicom da je Hrvatska pred bankrotom te da je ugovore s Vatikanom potpisala dok je bila u teškom političkom škripcu

Don Grubišić pošao je od toga da Hrvatska danas ima 55 milijardi eura vanjskog i više od 150 milijardi kuna unutarnjeg duga te joj prijeti financijski nadzor iz EU-a. Da je naša zemlja pred bankrotom, složio se i Mikić, ali je don Grubišiću zamjerio ultimativni stav prema vlasti.

'Rekli ste da ćete, ako predsjednik Sabora, Vlade ili predsjednik RH ubrzo ne pokrenu pitanje revizije ugovora, pokrenuti referendum kojim se inače može pokrenuti samo pitanje revizije ugovora, ali se tome ne mogu pridodati pitanja crkvenog poreza i vjeronauka u školama', kazao je Mikić.

Grubišić mu je odgovorio da u sva četiri ugovora koja je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom stoji napomena iz 1998. da će se reviziji pristupiti ako se promijene prilike kod jednog od potpisnika. Prilike su se promijenile, priznaju obojica, ali Grubišić smatra da o tome ne postoji svijest kod obje strane.

'Neki vjetrovi s Tibera najavljuju promjene i u Rimu. Hrvatska je jedina u Europi s Vatikanom potpisala četiri ugovora. Ni Irska ni Poljska nisu htjele potpisati neke ugovore koje je potpisala Hrvatska. Bila je u takvim prilikama, rat, neizvjesnost, nepriznavanje', rekao je don Grubišić, uz citiranje nekih sociologa da je tadašnja politika bila takva da je Zagreb nudio i više nego što je Vatikan tražio.

Mikić je nato naveo tri stvari koje najviše zamjera don Grubišićevoj inicijativi. Prva je ta što on kao saborski zastupnik u dvije godine mandata nije iskoristio nijedan alat koji je, kako kaže, mogao iskoristiti, a sada izlazi s prijetnjom narodnog referenduma.

Don Grubiši
ć mu je odgovorio da je u djelovanju bio limitiran time što nije postojao klub nezavisnih zastupnika, kao i diktatom partitokracije u Saboru. Mikić mu je zamjerio i to što ispada da don Grubišić, u stvari, na tiskovnim konferencijama građanima predlaže da se krene s revizijom, a tu je konačno i problematični iznos od jedne milijarde kuna godišnje iz budžeta za Crkvu, kojom, uz manju ogradu, barata i don Grubišić.

'Ja sam pronašao izvor tog proračuna', rekao je Mikić

'On se temelji na zbroju 250 milijuna iz državnog proračuna na navodnih 650 milijuna koje dobivaju vjeroučitelji u školama. Ta brojka od 650 milijuna dobivena je tako da je uzet, doduše točan broj škola u Hrvatskoj, ali je onda pomnožen s jednom sasvim proizvoljnom brojkom od 2,8. Došlo se do 6.700 ili 6.800 katoličkih vjeroučitelja, a taj broj je onda pomnožen sa 7.000 kuna bruto', zaključio je i iznio brojku iz Katehetskog ureda od 3.000 vjeroučitelja, što znači već u startu 350 milijuna kuna manje.

Međutim, ni Mikić nije znao reći točan iznos, nego je naveo 250 milijuna kuna za uzdržavanje službenika, obnovu i gradnju crkava te po osnovi imovine Crkve koja se ne može vratiti, a za ostalo naveo 'pojedinačne projekte'. Mikić je dodao da je od trenutka potpisivanja ugovora budžet RH povećan za 300 posto, a izdvajanja za Crkvu povećana su za oko 30 posto, a tu je i činjenica da se već pet ili šest godina Crkva odriče 20 posto odobrenog joj iznosa.

Nakon argumenta o skoroj sudbini de facto socijalnih slučajeva hrvatskih prosvjetara kada im se od 9,3 milijarde kuna oduzme 700 milijuna te o brutalnoj štednji koja će sljedeće godine biti i dvostruko rigoroznija, voditelj je pitao ne izlaže li se Kaptol opasnosti da i sam upadne u 'grijeh struktura' ako ne pristupi reviziji.

Mikić je odgovorio da je Crkva prije nekoliko godina sugestije nekih ekonomskih i inih stručnjaka već počela primjenjivati u karitativnom radu, ali i dodao da 'medijski prenošene aktivnosti Crkve često nisu ni cjelovite ni dobronamjerne'.

Mikić je na kraju rekao da se ugovori mogu revidirati ako postoji dobra volja obiju strana.

'Ali svakako ne na način pritiska nekog trećega i svakako ne na način da se Crkvu unaprijed proglašava stranim tijelom koje crpi energiju ovoga društva', kazao je.

Don Grubišić mu je uzvratio da je referendum spomenut usput te da mu nije na kraj pameti nešto od ljudskih prava uskraćivati građanima i vjernicima.

'Osobno bih volio da to pokrene sama Crkva i tako pokaže da je u razgovoru s institucijama države spremna pokrenuti to pitanje', odgovorio je Grubišić.