NIJE SE ŽALIO USTAVNOM SUDU

Obnavlja se ljubav Keruma i HDZ-a: 'Politika je kurva, ali i mudrost'

12.06.2017 u 18:27

Bionic
Reading

Željko Kerum ipak nije podnio tužbu Ustavnom sudu zbog navodne krađe na izborima za gradonačelnika Splita, pa se očekuje da će rezultati biti proglašeni službenima i da će Andro Krstulović Opara preuzeti dužnost tijekom utorka ili srijede. Sam Kerum za tportal je potvrdio da više ne namjerava inzistirati na propitkivanju rezultata 'jer poštuje institucije i to bi bio gubitak vremena'

'Moral je moral, a zakon je zakon. Evidentno je da nešto nije bilo u redu jer je izbrojano deset posto nevažećih listića, ali Županijski sud je zaključio drugačije. Jasno da je ukradeno, ali što napraviti? Nekada se dosudi penal izvan šesnaesterca i izgubi se Liga prvaka, a kako se neće izgubiti izbori u Splitu? Izgleda da im je ovo bio jedini način kako doći do pobjede, ipak imaju dugogodišnje iskustvo, a svi ćemo iz ovoga izvući pouku za budućnost. Na svakim idućim izborima svi će dobro razmisliti kako kontrolirati brojenje glasova', kaže Kerum za tportal.

U iščekivanju konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Splita i prvog od tri moguća pokušaja sklapanja vladajuće većine primjetno je zatopljavanje odnosa između njega i HDZ-a, pa se predviđa da će usprkos baražnoj vatri u predizbornoj kampanji na koncu doći do suradnje.

HDZ ima 11 vijećnika, s tim da iz suradnje s Kerumom već isključio HSLS-ovac Tonći Blažević, dok Hrvatska građanska stranka raspolaže s osam ruku - ali među njima je nezavisni vijećnik s njihove liste Ante Zoričić, koji je s Kerumom zahladio nakon njegovih verbalnih ispada. Pretpostavlja se da će ipak biti sklon suradnji s HDZ-om i da će na koncu predstavljati ključni, osamnaesti glas.

Ili mjesto predsjednika Vijeća, ili ništa   

'Politika je kurva, ali politika je i mudrost. Ja sam konretan i jasan, grad mora funkcionirati', kazao nam je Kerum kada smo ga upitali kako će se ponašati u Gradskom vijeću. Premda neslužbene informacije govore da se već uvelike vode razgovori s HDZ-om, on to demantira i tvrdi da čeka 'službeni i pristojni poziv'.

'Ja sam predsjednik stranke i ja odlučujem. Nemam što surađivati s Oparom: on je gradonačelnik i neka radi svoj posao, a ja ću raditi svoj. Kad nas pozovu, neću pregovarati osobno nego ću odrediti tri osobe', nastavlja dalje Kerum i za tportal otkriva svoj osnovni uvjet za koaliciju s HDZ-om:

  • +4
Izborni stožer Željka Keruma Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Ako budemo sudjelovali u vlasti, predsjednik Gradskog vijeća mora biti iz Hrvatske građanske stranke. A tko će to biti, odlučit ću ja. Mi ćemo ga predložiti i ako ne prihvate, ništa od svega', kazao nam je. U kuloarima se dosad najčešće spominjalo ime njegove desne ruke Jure Šundova, no pojavila se mogućnost da se s dvadesetog mjesta na listi na ovo mjesto progura čak i njegova sestra Nevenka Bečić. Dodatno, u vezanoj trgovini Kerum očekuje i da će njegov zet Petroslav Sapunar nastaviti biti predsjednik Županijske skupštine: za većinu HDZ-u ondje nedostaju četiri glasa i po informacijama tportala nisu ih ni pokušali tražiti među Mostom, SDP-om ili strankom Pametno.

Škorić: U razgovorima smo 

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić za tportal je samo kratko rekao: 'U razgovorima smo'. Nije, međutim, želio dalje razgovarati o toj temi.  

Mnogi su se prisjetili da su dva mjeseca prije izbora vodeći ljudi gradskog i županijskog ogranka ove stranke posjetili Keruma na njegovu imanju u Rogoznici, i to bez Krstulovića Opare, dok sadržaj razgovora i eventualni dogovori nikada nisu objavljeni.

Sam splitski Krstulović Opara trenutno je u nešto komotnijoj situaciji zbog zakona koji reguliraju konstituiranje Gradskog vijeća: ako se njegov predsjednik ne odabere u tri pokušaja u maksimalnom razmaku od 30 dana, raspisuju se novi izbori - ali samo za Gradsko vijeće, dok gradonačelnik ostaje na svojoj funkciji. Tek nakon konstituiranja počinje teći rok od 30 dana za usvajanje gradskog proračuna za ovu godinu, na kojemu ga se eventualno može rušiti i provocirati i nove izbore za gradonačelnika.

Više opcija u Gradskom vijeću čak je sklono podržati usvajanje ovogodišnjeg proračuna ako se oko njega postigne širi dogovor, jer im je bitno deblokirati grad i njegove institucije, a prava politička bitka očekuje se krajem jeseni, kada bi na dnevni red mogao doći proračun za 2018. godinu.