NAKON 40 GODINA

Objavljeni razgovori iz Bijele kuće iz vremena afere Watergate

22.08.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Nakon 40 godina, Američki nacionalni arhiv učinio je javnosti dostupne tajno snimane razgovore u Bijeloj kući iz vremena afere Watergate

Tako su zabilježeni i pozivi dvojice budućih predsjednika. Ronald Reagan i George Bush dali su mu potporu svega nekoliko sati nakon što je tadašnji američki predsjednik republikanac Richard Nixon priznao upetljanost u aferu.

Zanimljivo je i da ga je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Henry Kissinger uvjeravao kako će se sve brzo zaboraviti.

Watergate je naziv za jedan od najtežih politički skandala u američkoj povijesti koji se dogodio u razdoblju od 1972. do 1974. godine. Afera je dovela do ostavke američkog predsjednika Nixona, nakon što je otkrivena njegova umiješanost u pokušaj prikrivanja skandala.

Afera Watergate počela se 'odmotavati' u lipnju 1972 nakon što je u sjedištu nacionalnog odbora demokrata uhićeno pet djelatnika Nixonove predizborne kampanje u pokušaju ilegalnog prisluškivanja telefona u uredima, koji su se nalazili u hotelsko-stambenom kompleksu Watergate u Washingtonu.

Afera Watergate