preporuke stožera

Objavljene upute za održavanje misnih slavlja na pravoslavni Badnjak i Božić

04.01.2021 u 13:41

Bionic
Reading

Preporuke za održavanje obreda izdaju se sa svrhom zaštite vjernika koji ih pohađaju, smanjujući rizik prijenosa bolesti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za održavanje vjerskih obreda na pravoslavni Badnjak i Božić (6. i 7. siječnja).

1. Opće preporuke

  • Korištenje zaštitnih maski - Tijekom cijelog boravka u hramu, osobito za vrijeme govora i pjevanja, vjernici trebaju nositi maske za lice ili medicinske maske (osim u vrijeme pričesti).
  • Fizički kontakt - Prije obreda i nakon obreda pridržavati se ograničenja vezanih uz fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva. Izbjegavati fizički dodir (rukovanje i ljubljenje) pri čestitanju Božića.
  • Dezinfekcija ruku - Pri ulasku u hram potrebno je dezinficirati ruke.

2. Preporuke za održavanje obreda

  • Trajanje obreda - Preporučuje se kraćenje svih obreda u božićno vrijeme. Potrebno je koliko god je moguće skratiti trajanje, a povećati broj obreda te svi obredi trebaju završiti najkasnije do 22 sata.
  • Broj vjernika u hramu - Potrebno je ograničiti maksimalni broj vjernika na obredu u hramu na način da se udovolje sljedeći uvjeti: broj vjernika koji mogu istovremeno biti u hramu ovisi o unutarnjoj površini hrama na način da ne smije biti više od jednog vjernika na sedam (7) kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike (dakle, u površinu hrama se ne računa prostor oko oltara) i istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika. Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika treba biti istaknuta na ulazu te je potrebno zadužiti osobu koja će nadzirati broj vjernika koji ulaze u hram.
  • Održavanje fizičke udaljenosti - Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na obred ne trebaju održavati međusobni razmak od dva metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od dva metra. U redu za pričest treba održavati razmak od dva metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti vjernik ne vraća istim putem kojim je išao na pričest, već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.
  • Pričest - Podjelu pričesti preporučuje se organizirati na način koji ne uključuje zajedničko dijeljenje i korištenje istih predmeta.
  • Zborno pjevanje - Obred je potrebno organizirati bez zbornog pjevanja.